Hirdetés
Művház 2018. június 25. 17:55

Szabadtéri: jelmez kész, díszlet rendben – indulhat az évad!

Képriport
Élére vasalva várják Náray Tamás különleges jelmezei a Rigoletto premierjét a szabadtéri öltözőiben. A fodrászműhelyben még a hungarocell fejeket díszítik a készre fésült parókák, de pénteken este, ha megszólalnak a fanfárok, neves művészeknek kölcsönöznek majd hajkorát. A kulisszák mögött jártunk.

Minden katonás rendben várja már a szabadtéri játékok péntek esti premierjét a Dóm téren, ahol három hét alatt épült fel az ország legnagyobb szabadtéri színpada és a négyezer fős nézőtere.

A színpad és a műszaki-művészeti kiszolgáló bázis összesen mintegy 2 ezer négyzetméter. A Dóm térre szállított építési elemek kiterítve Budapesttől Szentendréig érnének, a szerkezetek teljes súlya pedig 140 ezer kilogramm. A 936 négyzetméteres színpadnak közel ezer tonna súlyt kell minden évben elbírnia.

Ezt a már önmagában is lenyűgöző „játszóteret” birtokolják péntektől a neves művészek: többek között László Boldizsár, Keszei Bori, Ádám Zsuzsanna és Ludovik Kendi, valamint Kalmár Magda és Kováts Kolos.

A fesztivál ugyanis – immár hagyományosan – idén is egy népszerű operával, Verdi Rigolettójával nyit. A két estén látható produkciót Harangozó Gyula állítja színpadra.

Herczeg Tamás, a Szegedi Szabadtéri Játékok igazgatója a mai helyszíni bejáráson többek között arról beszélt, hogy a színpad és a műszaki eszközök elmúlt években folyó nagyarányú fejlesztései az idén véget értek, a modernizáció utolsó elemeként a világítás tornyai újultak meg, és egy 90 négyzetméteres saját LED-fallal bővült a színpadtechnika, amelyet első alkalommal az Apáca Show musicalben láthatnak majd a nézők.

– Több mint huszonöt éves a nyári színház mobil nézőtere. A fejlesztések következő lépése egy új lelátó kialakítása lesz, a terveink szerint ez három-négy éven belül sikerülhet is – mondta el a színházi szakember.

Második éve zajlik a fesztivál kisebbik játszóhelye, az ezer férőhelyes újszegedi színpad rekonstrukciója. A jövő nyári újranyitás lehetőséget ad a műsorkínálat újragondolására, de ez egyben nagy felelősség is – jelentette ki Herczeg Tamás.

Évek óta folyamatosan bővül a fesztivál látogatóinak száma, idén 60 ezernél is több nézőre számítanak. Az idei évadra már a jegyek több mint háromnegyede elővételben elkelt, ezért három plusz előadását is meg kellett hirdetni – emelte ki Herczeg Tamás.

Az idén az Ajándékkoncert mellett öt produkció 18 előadását láthatják a nézők.

A fesztiválnyitó Verdi-operát minden idők egyik legkedveltebb musicalje, a Hegedűs a háztetőn követi. A Szegedi Szabadtéri Játékok 87 éves története során először mutatják be a Dóm téren Tevje, a tejesember és Anatevka polgárainak történetét.

Július közepén visszatér a Dóm térre a tavalyi évad egyik nagy sikere,  A Notre Dame-i toronyőr.
Az elmúlt években nagy sikerrel játszották Shakespeare drámáit a Dóm téren, a két komédiát – a Tévedések vígjátéka és a Vízkereszt, vagy amit akartok – idén az író leghíresebb szerelmi története a Rómeó és Júlia követi.

Magyarországon még sosem láthatta a közönség az 1990-es évek ikonikus filmvígjátékából készült musicalsikert, az Apáca Show-t, amelyet augusztus 10-én mutatnak be a Dóm téren, amelyet ezt követően még hat estén láthat a közönség.

A műsorban az idén is helyet kap az Ajándékkoncert: Mendelssohn Hebridák nyitánya, Bizet Az arles-i lány című műve és Dvorák VIII. szimfóniája szerepel a Szegedi Szimfonikus Zenekar koncertjén.

Videónk is van! Nézze meg a Szeged Televízió híradójának riportját is!

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: Dóm tér Szegedi Szabadtéri Játékok színház