Hirdetés
Hirdetés
Túl a városon 2018. június 24. 23:48 Forrás: MTI

Trump jogi eljárás nélkül visszatoloncolná az illegális bevándorlókat

Az amerikai elnök vasárnapi Twitter-bejegyzésében elmélkedett. Meg is lett a visszhangja.

Hirdetés

Trump szerint az amerikai határt illegálisan átlépőket azonnali hatállyal vissza kell küldeni azokba az országokba, ahonnan útra keltek. Leszögezte: a szokásos menedékkérelmi eljárást sem kellene lefolytatni.

„Nem engedhetjük meg, hogy ezek az emberek lerohanják országunkat. Amikor valaki belép, azonnal, bírók és menekültügyi bírósági eljárás nélkül vissza kell vinni őket oda, ahonnan jöttek. Rendszerünk megcsúfolása a jó bevándorlási politikának, a törvényességnek és rendnek. A legtöbb gyermek szülők nélkül érkezik”

– írta a mikroblog-bejegyzésben.

"Erős határokat! Semmi bűnözést!"

– tette hozzá. 

Elemzők ezzel kapcsolatosan felhívják a figyelmet: az amerikai törvények biztosítják az illegális migránsoknak azt a jogot, hogy kitoloncolásuk előtt bírósági meghallgatáson vehessenek részt.

Donald Trump szerdán aláírta a migráns családok szétszakítását – vagyis a gyermekeket szüleiktől elválasztó gyakorlatot – megakadályozó rendeletet, ám azóta megsokszorozta az illegális migránsok elleni kemény fellépést szorgalmazó nyilatkozatait és Twitter-bejegyzéseit. Ezzel a saját táborán, a Republikánus Párton belül is bírálatokat váltott ki. Vasárnap az ABC televízió szokásos heti politikai vitaműsorában Tom Bossert, a Fehér Ház idén áprilisban lemondott belbiztonsági tanácsadója kritizálta a kormány bevándorlási politikáját. 

Bossert megjegyezte: a szerdán aláírt elnöki rendelet ellentmond az egyik szövetségi bíróság 2015-ben hozott határozatának, amely szerint az illegális határátlépő szülők fogva tartása is embertelen.

A The Hill című lap értesülései szerint a republikánus törvényhozók olyan bevándorlási törvény szavazására készülnek, ami lehetővé tenné, hogy az illegális bevándorlók gyermekei 20 napon túl is szüleikkel maradhassanak az őrizetben. A jelenleg érvényben lévő rendelkezés ugyanis legfeljebb húsz napig tartó őrizetet engedélyez a kiskorúaknak, még akkor is, ha szüleikkel együtt tartják őket fogva.

Szombaton egyébként New Yorktól San Diegóig az Egyesült Államok-szerte ezrek tüntettek a kormányzat bevándorlási politikája ellen.

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: Donald Trump Egyesült Államok menekült migráció migráns
Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés