Hirdetés
Művház 2018. június 24. 10:51

Múzeumok éjszakája: Munkácsy a múzeumban, horror a Somogyiban

Képriport
Egyetlen éjszaka 4650-en jártak a Móra Ferenc Múzeumban és kiállítóhelyein. A Múzeumok éjszakáján sokan voltak kíváncsiak arra a Munkácsy-festményre, amit most először mutattak be, és nagy érdeklődés kísérte Juronics Tamás tárlatvezetését is a 30 éves Szegedi Kortárs Balett fotói között.

Sikerrel zárult a Múzeumok éjszakája Szegeden: 4650-en jártak a Móra Ferenc Múzeumban, a Kass Galériában, valamint a Vár és Kőtárban.

Az éjszaka szenzációja Munkácsy Mihály eddig ismeretlen festménye, az Egy tál meleg leves volt, amit most először láthatott a közönség.

A kép középpontjában egy tányért tartó kislány és egy koldust látható, a koldus ugyanazt a szűrt viseli, mint az Éjjeli csavargók című Munkácsy-remekmű főhőse.

A jó állapotú festmény 1873 körül készülhetett, a szakértők az 1870-es évek egyik kiemelkedő alkotásának tartják. A művet eddig nagyszabású múzeumi eseményen, kiállításon még nem mutatták be.

A Munkácsy-festmény mellett Mednyánszky László Nyírfaliget, valamint Iványi Grünwald Béla Majális című alkotását is kiállították, ezek szintén egy magángyűjtemény részét képezik.

A festmények mellett további izgalmas programokkal is készült a Móra Ferenc Múzeum.

A múzeum előtti színpadon néptánc, slam poetry, szögedi papucsos divatbemutató is volt, késő este tűzzsonglőrök is felléptek.

A múzeumban Juronics Tamás tartott tárlatvezetést a Szegedi Kortárs Balettről szóló fotókiállításon. A Kossuth-díjas táncos-koreográfus a most harmincéves együttes történetét számos személyes, eddig a széles közönség számára ismeretlen történettel is fűszerezte a képek bemutatása során.

A múzeumban emellett további érdekes tárlatvezetések is voltak az állandó és időszaki kiállításokon, a többi között bemutatták a szegedi papucs történetét és a történeti helyszínelők izgalmas munkáját.

A Várkertben és a Kőtárban éjjeli kalandtúrán lehetett részt venni, de akár kelta bennszülötté is válhatott, aki akart, a szomszédos Kass Galériában pedig szegedi művésztanárok alkotásait mutatták be.

Idén is meghirdette a Múzeumok Könyvtári Éjszakáját a Somogyi-könyvtár. Kora este a gyermekkönyvtárba labirintus- és szabadulójátékon vehettek részt a gyerekek.

A földszinten és az első emeleten kiállítások voltak: a többi között a Zsolnay-porcelán történetét, és a szegedi nótakirály, Dankó Pista életét bemutató tárlatot láthattak az éjszakai látogatók.

Felnőtteknek hirdették meg az est legérdekesebb, vérfagyasztó programját: a Lédererné, mi van a kosárban? Kodelkának keze, feje, lába! című előadáson Nagy Gyula egy hátborzongató gyilkosság részleteit tárta föl a korabeli napilapok cikkeinek segítségével.

A könyvtár harmadik emeletén fotókon, térképeken barangolva lehetett megismerni Szeged 19-20. századi történetét, egy QR-kódos játék során pedig a magyar irodalom híres kéziratai után lehetett nyomozni.

Ezen az éjszakán megmutatták a máskor zárt emlékkönyvtár kincseit is, a szomszédos levéltár szabadulószobájában pedig a játékosoknak minden ügyességüket elő kellett venni ahhoz, hogy kiszabaduljanak szorult helyzetükből.

Videónk is van! Nézze meg a Szeged Televízió híradójának riportját is!

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: Móra Ferenc Múzeum Somogyi-könyvtár Múzeumok Éjszakája