Hirdetés
Hirdetés
Színes 2018. június 23. 17:40 Forrás: Szegedi Tükör

Újra úton az örökmozgó nyugdíjas, a 65 éves szegedi Böde László

Képgaléria
Go west!, vagyis Irány nyugat! – adta ki magának a jelszót az örökmozgó szegedi nyugdíjas, Böde László, és kerékpárja nyergébe pattant, mert élnek még a régi álmai Korzikáról és Szardíniáról.

Hirdetés

A 65 éves Böde László szinte már bejárta az egész világot kerékpárral. 2011-ben közel 9 ezer kilométert tekert le 151 nap alatt a skandináv túráján. A tizenkét országon át vezető kalandban egészen az északi sarkkörig jutott.

Gyalogtúra

2013-ban körbekerékpározta Izlandot, 40 nap alatt 2026 kilométert tett meg. Aztán 2014–2015-ben 210 nap alatt bejárta a görög szigetvilágot, ahol mintegy 1600 kilométert kerekezett. Utána hónapokig élt magyar nyugdíjasként sátorban a Naxoson, amely az egyik legszebb görög sziget. Majd körbegyalogolta a skót felföldet, körülbelül 500 kilométert tett meg a Loch Ness mellett a Skye-szigetig.

Aztán hazajött. De nem sokáig bírt magával. Megint útra kelt.

Menni kell!

„Megint úton! Az előző biciklis útjaim után mindig azt mondtam, ez volt a legutolsó, ilyen teljesítményre úgysem leszek többé képes. Aztán … mindig jött, jön egy új ötlet, új útiterv, megint viszketni kezdek, menni kéne! A Naxos szigeti élet már valamilyen szinten a megnyugvás előszele volt, de érdekes módon az állandósága, és talán nem szentségtörés, a monotonitása terhessé vált. Menni kell!” – írta Böde László a legfrissebb útinaplójában.

És elindult – nyugatra.

Régi álmok

„Annyiban formabontó ez az út, hogy igazi, kőbe vésett terve, célja nincs. Elindulok, és ameddig jólesik, és ami még fontosabb, amíg bírom, megyek” – írta a nyugdíjas, aki az indulása előtt napon ünnepelte a 65. születésnapját. „Délen sokat voltam, ugyanúgy a fagyos északon, keleten még nem, de ugye ott van, ami van… tehát nyugat jön. Kérdezték már szűk családi és baráti körben, hol lesz a cél, de igazán nem tudom. Az első ország Ausztria, onnan nyílik Olaszország, ami szomszédos Franciaországgal, de élnek még a régi álmok, Korzika, Szardínia, Szicília, szóval … majd látjuk! Majd jön!” – írta naplójában Böde László, aki szerint a mindennapi táborverés és -bontás a legunalmasabb, ami jó esetben másfél-másfél óra. A skandináv túráján 135 helyen aludt, annyiszor kellett ki- és becsomagolnia.

Hetvenezerből

Böde László egykori mozdonyvezető fiatalon lett rokkant, többször műtötték a gerincét. A nyugdíját alkalmi munkákból származó jövedelemmel egészítette ki, volt divatáru-üzletkötő, hírlapfutár, lángossütő, szállodai recepciós, vagyonőr és piaci árus. Böde Lászlónak jelenleg kicsivel több mint 70 ezer forint a nyugdíja.

A rend éber őre

„Tegnap este láttam, hogy a hegyen lassan araszol felfelé egy rendőrautó” – írta naplójában Böde László, amikor Ausztriában járt. – „A benne ülő egy szem poszt biluxolt jobbra-balra. Aztán amikor eltűnt a látómezőből, a motor is leállt. Kikészítettem az útlevelemet. Majd láttam, hogy a következő boxban (ezek embermagasságig felrakott farönkökből álló boxok voltak) ott áll a rendőrkocsi, benne békésen szunyókált a rend éber őre.”

 

Böde László 5 jótanácsa túrázóknak
1. Ne spóroljon a gumikon! A legjobb minőségű, defekttűrő külsőt és belsőt vásároljuk, ha hosszú útra indulunk kerékpárral.
2. A túrakerékpározás másik fontos eleme az ülés. A nyeregből is érdemes minőségit venni!
3. Kerüljük a nemzetközi tranzitutakat!
4. Ne akarjunk mindent magunkkal vinni! Gondoljuk át, milyen alkatrészek, szerszámok, ruhák kellenek, mert a nagy részét még így sem fogjuk használni!
5. Nagyon fontos a kalóriabevitel! C-vitaminból akár napi 10 ezer milligrammot is be lehet venni, de hasznos a protein is. Vízből is fontos 2-3 liter tartalék.

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: bicikli Böde László kerékpár nyugdíjas utazás utazó
Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés