Hirdetés
Művház 2018. június 21. 13:56

Évadot zárt és bemutatóra készül a Szegedi Kortárs Balett

Képriport
Összesen 62 produkcióban szerepeltek a szegedi táncosok az elmúlt évadban, az előadások közel fele Szegeden volt. A jubileumi évadot egy előbemutatóval, az Orfeusz és Euridiké című mű premierjével zárják. Enrico Morelli koreográfiáját szerdán este a Művészetek Palotájában láthatja először a közönség.

Hirdetés

Kiugróan sok munkával és ezért a megszokottnál is több sérüléssel telt az elmúlt év – mondta a harmincadik évadról Juronics Tamás, a társulat művészeti vezetője a mai évadzáró társulati ülésen.

A jubileumi évadot augusztusban a Szegedi Szabadtéri Játékokon kezdték a Carmina Buranával, majd a Nagyszínházban láthatta szeptember végén a közönség Christoph Willibald Glück Don Juan és Antonio Vivaldi Négy évszak című művére készített két egyfelvonásos balettelőadást.

November 8-án, a társulatot alapító Imre Zoltán születésének évfordulóján tartották a Müpában a Corneliu Ganea koreografálta Tabula Rasa, illetve a Czár Gergely által színpadra állított Exit premierjét.

Az együttes tagjai az év végén részt vettek a Juronics Tamás rendezte Álomutazó mesemusicalben, amelyet a tervek szerint idén decemberben újra láthat a közönség.

Februárban tartották a Bernard Alba háza premierjét a szegedi Kisszínházban. Márciusban Lengyelország második legnagyobb színházában, a Teatr Wielkiben állította színpadra a művészeti vezető a Carmina Burana című táncjátékot.

Pataki András, a társulat igazgatója elmondta, a szerdai premiert másfél hónapos pihenő követi, de augusztusban már a Partiumban lépnek föl, majd ősszel Lengyelországban vendégszerepelnek, novemberben pedig Indiába utaznak, ahol több előadást is tartanak.

Az együttes vezetői elmondták, az évad végén három táncos – Stáry Kata, Csetényi Velcel és Tokai Rita – távozik a szegedi társulatból, helyettük új tagokat köszöntenek: Aradi Zsolt, Bacsó Gabriella és Claudia Elvetica ősztől erősíti majd a társulatot.

Az évadzáró társulati ülésen – ahol ízelítőt is adtak a készülő bemutatóból – részt vett Enrico Morelli is.
Az olasz koreográfus az idén már harmadik alkalommal dolgozik együtt az együttessel, most egy mitológiai művet, az Orfeusz és Euridiké szerelmét feldolgozó táncjátékát koreografálja.

Előző két alkotása – a Moderato cantabile és a Menyegző –, osztatlan sikert aratott és díjakkal is gazdagította a 30 éves társulatot – idézték fel az évadzárón.

Az olasz táncos-koreográfus első egész estés alkotásáról úgy fogalmazott, az Orfeusz és Euridiké az egyik legősibb és legszívszorítóbb szerelmi történetet, amely sokat mond el az érzésekről, emberi viszonyokról. Táncjátékában Orfeusz utazását, a magányossá vált szerelmes lelki változásait helyezi a középpontba.

A darabot június 27-én a Müpa Fesztivál Színházában mutatja be a Szegedi Kortárs Balett. Ezt követően a darab szegedi bemutatóját október 19-én rendezik a Nagyszínházban.

 

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: Enrico Morelli Juronics Tamás Szegedi Kortárs Balett