Hirdetés
Hirdetés
Művház 2018. június 20. 15:59

Félszáz opera hangfelvételét kapták ajándékba a könyvtárak

Képriport
Harmincöt magyar opera teljes CD-felvételét adományozta a Magyar Állami Operaház elnöke, Ókovács Szilveszter ma Szegeden több település könyvtárának. A város nevében jelképesen Solymos László vette át az egyedülálló zenei értéket képviselő gyűjteményt.

Hirdetés

A 2017-es Magyar Opera Napja alkalmából a Magyar Állami Operaház egyedülálló CD-gyűjteményt jelentetett meg, amely a hazai operakultúra kétszáz esztendejének remekeit fogja egybe. A kiadványt a hazai városi könyvtárakba és zenei intézményekbe díjmentesen juttatja el az Opera.

A megjelent díszdoboz összesen 53 korongja 35 válogatott művet tartalmaz, amelyek célja operairodalmunk bemutatásán túl azok ismertté, népszerűvé tétele. A tervek között szerepel, hogy a következő években újabb tizenöt opera korongját jelentetik meg, amelyeket szintén megküldenek majd a városi könyvtáraknak.

– A hiánypótló kiadvánnyal, a Magyar Opera200 című CD-gyűjteménnyel csaknem ezer hazai könyvtár és zenei intézmény állománya gazdagodik – mondta tegnap a városháza házasságkötő termében Ókovács Szilveszter, a Magyar Állami Operaház elnöke, mielőtt átadta a városnak szánt ajándékot Solymos Lászlónak.

Szeged alpolgármestere arról beszélt, hogy

Szeged hagyományosan a régió kulturális központja, az önkormányzat pedig a legszélesebb körű intzéményhálózatot működteti. A digitalizáció korában viszont megváltoztak a kulturális fogyasztás szokásai, az élő előadások irént csökken az érdeklődőés, azért is értékes az Opera akciója, amely megállíthatja ezt a terendet.

Ómolnár Miklós beszélt arról is, hogy a budapesti Operaház jelenleg is folyó korszerűsítése lehetőséget biztosít arra, hogy a játszóhely kiváltásaként az Opera együttesei a vidéki nagyvárosokban is bemutatkozhassanak.

A szegedi közönség 2019. február 8-án hallgathatja meg Puccini Bohémélet című operáját a színházban.

Ezért a Magyar Állami Operaház a Filharmónia Magyarországgal ősztől meghirdette az „Operát az Operából!” elnevezésű turnéját.

A szegedi 2018/19-es Filharmónia Tisza-bérlet az Opera előadásán kívül tartalmazza még az Orfeo Zenekar és a Purcell Kórus hangversenyét, a Nemzeti Filharmonikus Zenekar koncertjét Kállai Ernő hegedűművész közreműködésével, a Szegedi Kamarazenekar hangversenyét Gyivicsán György harsonaművész közreműködésével, valamint a Szegedi Szimfonikus Zenekar koncertjét Kosztándi István hegedűművész és Sigmund Groven szájharmonikaművész közreműködésével.

Videónk is van! Nézze meg a Szeged Televízió híradójának riportját is!

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: Filharmónia Magyarország Magyar Állami Operaház Ókovács Szilveszter opera Solymos László
Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés