Hirdetés
Szegeden 2018. június 20. 14:52

Szociális segítők kezdik meg munkájukat a szegedi óvodákban

Elkészült a beszámoló a város drogellenes stratégiájáról, elbúcsúzott a Szegedi Sport és Fürdők Kft. eddigi vezetője. A foglalkoztatási, szociális és sportbizottság a többi között ezekkel a témákkal foglalkozott szerdai ülésén.
Hirdetés

Törvény írja elő, hogy minden ötödik évben a településeknek el kell készíteniük a Helyi Esélyegyenlőségi Programjukat. A szegedi most készült el, és igen részletes elemzést ad a város esélyegyenlőségi állapotáról, illetve kijelöli a célokat, felhívja a figyelmet a hiányosságokra. A 170 oldalas dokumentum elérhető az önkormányzat hivatalos honlapján, a szegedvaros.hu-n.

Az esélyegyenlőség jegyében fontos, hogy jelenleg 86 intézménnyel, szervezettel van közfoglalkoztatásra vonatkozó együttműködési megállapodása az önkormányzatnak, melyek határozatlan időre szólnak. A Szegedi Focus Műhely Kortárs Színházi és Összművészeti Alapítvány most fordult az önkormányzathoz közfoglalkoztatásra vonatkozó együttműködési megállapodás megkötését kezdeményezve. Ez létre is jöhet, ha a bizottság után a közgyűlés is jóváhagyja a megállapodást.

Megvitatta a testület a város drogellenes stratégiájáról szóló beszámolót is, melyet a Kábítószerügyi Egyeztető Fórum nyújtott be. Ebben többek között arról van szó, hogy a drogfüggőségen kívül egyéb addiktív területekre is koncentrálni kell, így kiemelt terület az internet- játék-, valamint a közösségi hálózatfüggőség is.

Költségvetési módosításokra is szükség van még a nyári szünet megkezdése előtt, hiszen új jogszabályok léptek életbe, melyeknek vannak pénzügyi vonzatai is. Így például törvény írja elő, hogy az óvodákban szociális segítőket kell alkalmazni. Ezért 35 dolgozót vesznek fel ilyen munkakörbe, és egy új gyógypedagógus is megkezdheti munkáját a szegedi intézményekben.

A költségvetés módosításával jár annak a bérfeszültségnek a feloldása is, ami az idei minimálbéremelés miatt alakult ki. Sok önkormányzati cégnél ugyanis a helyettesek több fizetést visznek haza, mint a vezetők, hiszen az ő bérüket nem a közgyűlés állapítja meg, hanem a hivatalos besorolás szerint számolják ki. Ezért most átlagban 10 százalékkal emelik a száz százalékban önkormányzati tulajdonú cégek vezetőinek bérét.

Egy cégvezető szeptembertől távozik posztjáról. Szabó Mihály, a Szegedi Sport és Fürdők Kft. ügyvezető igazgatója a versenyszférában folytatja munkáját, ezért helyére valószínűleg Drégelyi Zoltán, a RITEK Zrt. eddigi vezetője kerül. Drégelyit már meghallgatta a pénzügyi bizottság, és a testület támogatta a kinevezését, Szabó Mihály pedig a sportbizottság ülésén kért szót. Rövid felszólalásában megköszönte a bizalmat, és hogy támogatta a munkáját az önkormányzat, valamint a városi közgyűlés.

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: bizottság bizottsági ülés Foglalkoztatási, Szociális és Sportbizottság közgyűlés szegedi önkormányzat