Hirdetés
Szegeden 2018. június 20. 08:33

Eső után patthelyzet: Liliom Lakókert kontra Csallóközi utca

Képriport
Panaszkodnak a béketelepi Csallóközi utcában élők, hogy eső után a szomszédos lakóparkból a házaikba, udvaraikba zúdul be a víz, mert a magántulajdonos nem oldotta meg a csapadékvíz elvezetését. Az önkormányzat levelezne a céggel, de állítják, a küldeményeit bontatlanul visszahozza a postás.

Hirdetés
Hirdetés

– Lassan tíz éve tart ez az áldatlan állapot. Egész iratköteg gyűlt már össze a csatorna ügyében – mondja Gyémánt József, aki a Csallóközi utcában lakik, s hátsó kertjét időről-időre elönti az esővíz.

Az itt lakók szerint a szomszédos lakóparknak az ő telkük végében csatornát és utat kellene építeni, hogy elvezessék a szomszédok földjeiről a csapadékvizet. Tulajdonosok jönnek-mennek, de ezt egyikük sem teszi meg.

A helyzetet bonyolítja, hogy a Csallóköziek udvarai fölött húzódik egy 20 és egy 35 kilovoltos távvezeték, ahová a kert végéből, azaz a lakópark felől, bejárást kell biztosítani, hogy vészhelyzet esetén a szolgáltató hozzáférjen a távvezetékekhez. Ezért nemcsak csatornát, hanem utat is kellene építeni – állítják.

– Megkerestek engem is a lakóparkkal szomszédos Csallóközi utcában élők, hogy a kiparcellázott telkekről egy-egy nagyobb eső után a házaikra, udvaraikra zúdul a víz, mert nincs kellően megoldva a területen a vízelvezetés – mondta Lauer István is.

A városrész önkormányzati képviselője rögtön hozzá is tette, a terület nem az önkormányzaté, így semmilyen eszközük nincs arra, hogy a problémát orvosolják.

Helyreigazítás

Az OTT-Invest Kft. a cikkünkkel kapcsolatban helyreigazítási kérelmet juttatott el a szerkesztőségünkhöz. Sérelmezték, hogy „még a kapcsolat felvételéig sem jutottak el: a fővárosi cég ügyvédje ugyanis nem veszi át a hivatalos leveleket, bontatlanul visszaküldi azokat a feladónak”. Ezzel szemben a valóság az, hogy a kapcsolatfelvétel megtörtént. Postázási hiba folytán az OTT-Invest Kft. nevére, de a cég ügyvédjének címére címzett levél „nem kereste” jelzéssel érkezett vissza a feladóhoz. Sérelmezték továbbá, hogy „hiába próbálkozunk, a tulajdonos egyelőre elérhetetlen”. Ezzel szemben a valóság az, hogy a tulajdonos elérhető.

Egyelőre levelezni próbálnak a beruházókkal, ahonnan felbontatlanul jönnek vissza levelek a „címzett ismeretlen” megjegyzéssel.

Az ügyben megkerestük az önkormányzat városüzemeltetési irodájának vezetőjét, Börcsök Juditot is.

– A terület eredeti tulajdonosa a Telek Kft. volt. Vele településrendezési szerződést is kötöttünk, amelyben lefektettük, hogyan kell megoldania a vízelvezetést, hogy a környező épületekben ne keletkezzen kár.

Igen ám, de azután gazdát cserélt a terület: jelenleg egy budapesti kft., az Ott-Invest a tulajdonos, aki az irodavezető szerint önmagára nézve már nem mindenben tartja kötelezőnek elődje megállapodását, mondván, azt nem ő írta alá.

– A csapadékvíz elvezetésére tett ígéretét az előző tulajdonos ugyan részben teljesítette, egy nyílt árkot épített a terület szélén, a Régi posta utca felől, de ez önmagában nem oldotta meg a problémát. A hirtelen lezúduló, nagy mennyiségű víz elvezetésére egy tározót kellene építeni. Erre nem tudjuk egyelőre rákényszeríteni az új befektetőt – mondta el az irodavezető.

Állítja, ők eddig mindent megpróbáltak, de még a kapcsolat felvételéig sem jutottak el: a fővárosi cég ügyvédje ugyanis nem veszi át a hivatalos leveket, bontatlanul visszaküldi azokat a feladónak.

– Hiába próbálkozunk, a tulajdonos egyelőre elérhetetlen!

Megpróbáltuk mi is felvenni a kapcsolatot a beruházóval: interneten írtunk levelet a cég honlapján található címre. Másnap válaszoltak: néhány nap türelmet kértek, hogy tanulmányozzák a problémát.

Az ígért határidőre pontosan meg is érkezett a hosszú, mindent kimerítő választ.

Többek között azt írja a cég nevében Dénes Erika ügyvezető, hogy „több egyeztetést tartottunk az önkormányzattal és a maximális együttműködés jegyében ismertettük, az egyetlen értelmes, és az önkormányzat számára legkisebb költséggel járó műszaki megoldást.”

 „A lakókertet övező utcák csapadékvíz elvezetési problémáit sem a Liliom Lakópark korábbi építtetője, sem az általam vezetett gazdasági társaság nem képes megoldani, ezt soha nem is vállalta, kizárólag a lakópark csapadékvíz puffer-tározásának a megoldása volt a feladat, és jelenleg is csak ezt vállaljuk.”

Összegzésként leírja: „Az előző tulajdonos által vállalt vízelvezetési rendszert, puffer-tározót betű szerint úgy és azon a helyen kívánjuk megépíteni, ahogy az annak idején megtervezésre került, az akkori engedélyekben foglaltak szerint, a Lakatos házaspár telkén.

Arra az állításra, amely szerint a Liliom Lakókert szomszédságában élők ingatlanait eső után rendszeresen elönti a víz, azt tudjuk válaszolni, hogy ez előfordulhat, de semmiképpen sem a Liliom Lakókert építkezései miatt, hiszen azok a telkek mélyebben fekszenek.” – zárja levelét a cég vezetője.

A Csallóközi utcában élők továbbra is reménykedhetnek. A nagy építkezési láz nyomán előbb-utóbb benépesül a lakópark, és egyszer valaki majd csak megoldja az ő problémájukat is.

Ha elindul a víz visszafelé, biztosan.

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: Csallóközi utca csatorna esővíz Liliom Lakókert

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés