Hirdetés
Hirdetés
Ziccer 2018. június 20. 02:19 Forrás: MTI

Marco Rossi a magyar labdarúgó-válogatott új szövetségi kapitánya

Kirúgták Georges Leekenst, a Honvédból 24 év után bajnokot csináló olasz edző váltja a magyar labdarúgó-válogatott szövetségi kapitányi posztján.

Hirdetés

A magyar szövetség keddi közlése szerint az olasz szakember 2020 nyaráig szóló szerződést kötött.

„Az olasz edző többször bizonyította, hogy a csapatépítés, a közösségteremtés szakembere, képes a fiatal, tehetséges játékosok beépítésére, a tapasztaltabb labdarúgók motiválására”

– indokolta az MLSZ az 53 éves Rossi kinevezését.

„Marco Rossi edzői felfogása az MLSZ elnökségének megítélése alapján jól illeszkedik a magyar labdarúgás lehetőségeihez”  

– tették hozzá.

Az MLSZ hangsúlyozta, továbbra is az a legfontosabb cél, hogy a válogatott kijusson a 2020-as Európa-bajnokságra – aminek három csoportmérkőzését és egy nyolcaddöntőjét Budapesten rendezik –, emellett leszögezi, az új kapitány feladata változatlanul egy versenyképes csapat kialakítása fiatal játékosok beépítésével. 

Marco Rossi a szeptemberben rajtoló Nemzetek Ligájában mutatkozik majd be a magyarok kispadján, így tétmérkőzéseken kell kialakítania annak a csapatnak a gerincét, ami az MLSZ elvárásai szerint képes lesz a selejtezősorozat végéig a kijutó helyekért harcolni. Szeptember 8-án Finnországba megy a válogatott, három nappal később pedig – zárt kapuk mögött – a görögöket fogadja a Nemzetek Ligája C osztályában.

Rossi az egy évvel ezelőtti bajnoki siker mellett korábban 2013-ban bronzérmet szerzett a kispesti klubbal, idén pedig ezt az eredményt a szlovákiai DAC együttesével is megismételte, amit 25 év után vezetett ki az európai kupaporondra.

Az MLSZ Leekens leváltását azzal magyarázta, hogy az általa irányított válogatott a „négy felkészülési mérkőzésen nem volt eredményes, és játékban sem mutatott határozott fejlődést”.

„Összességében nem volt tapasztalható olyan tartós, biztos előrelépés a csapat teljesítményében, ami alapján kijelenthető lenne, hogy megvan a csapat gerince és játéka a Nemzetek Ligájára. Sem a fiatalítás, sem a játékstílus kialakítása nem haladt az előzetesen elvárt ütemben”

– áll az MLSZ állásfoglalásában, amiből az is kiderül, hogy a belga szakember közös megegyezéssel távozott, továbbá nem tart igényt végkielégítésre.

Leekens négy barátságos mérkőzésen irányította a nemzeti csapatot, ami vezetésével nyeretlen maradt: márciusban Kazahsztántól (2-3), majd Skóciától (0-1), júniusban pedig a világbajnoki résztvevő Ausztráliától (1-2) szenvedett vereséget a Groupama Arénában, június 6-án pedig 1-1-et ért el Bresztben Fehéroroszország ellen.

(fotó: fcdac.sk)

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: foci labdarúgás Magyar Labdarúgó Szövetség magyar labdarúgó-válogatott MLSZ Georges Leekens Marco Rossi
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés