Hirdetés
Szegeden 2018. június 19. 13:25

Műanyagpalackokból épült tutajjal vágnak neki a Tiszának

Több száz PET palackból épült tutajjal hajóznak majd a Tiszán szegedi egyetemisták. A céljuk nem az öncélú magamutogatás, hanem a környezetvédelem és a környezettudatosság fontosságára szeretnék felhívni a figyelmet.

Hirdetés

A Kaszap István Kollégiumban lakó Sipos Áron, aki az egyik ötletadója az akciónak elmondta, folyamatosan látták maguk körül a kollégiumban, hogy mennyi műanyag palack gyűlt össze a szelektív gyűjtőben. Ebből jött az ötlet, ha már ennyi van, akkor egy akcióval hívják fel a figyelmet a problémára.

A harminc fős kollégiumban úgy ezer darab PET palackot gyűjtöttek össze, amelyek most még zsákokban várják, hogy majd tutaj legyen belőlük.

A hagyományteremtő akciót június 29-ére tervezik, jelenleg az engedélyek beszerzését végzik.

A tutajt a Foka Ökokikötőnél építik meg, akik támogatják is a kezdeményezésüket, ők egy kishajóval követik majd a tutaj útját, hogy a 3-4 fős „legénység” biztonságban legyen. A hajóút tervezett végállomása a Lapos, ahol mindenki megnézheti majd a hajót, utána pedig egy „Taposó-party” keretében összelapítják a palackokat.

Sipos Áron azt is kiemelte, a környezetvédelem érdekében nem csak ezt az akciót szervezik, hanem a mindennapi életben is próbálnak figyelni a környezetre. Ennek keretében madárbaráttá tették az udvart, valamint komposztálót üzemeltek be, azaz sokkal „zöldebbé” tették a kollégiumot. Hangsúlyozta, szeretnék, ha ezekről a környezetvédelmi problémákról minél többet beszélnének, mivel amíg van felesleges élelmiszer, túlcsomagolják a termékeket, addig van még mit tenni. Számukra éppen ezért ez az akció nem egy buli, hanem sokkal fontosabb, a környezetvédelemre és az újrahasznosítás fontosságára kívánják felhívni a figyelmet.

 

 

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: környezetvédelem műanyagpalack PET-palack tutaj újrahasznosítás