Hirdetés
Hirdetés
Művház 2018. június 18. 13:02 Forrás: MTI / szeged.hu

A SZIN még Woodstockot is megelőzte: kiállítás nyílt az 50 éves fesztiválról

Képriport
A legnagyobb múltú hazai fesztivál történetét bemutató tablókat Szeged belvárosában lehet látni szinte egész nyáron.

Hirdetés

A félévszázad legemlékezetesebb pillanatait összegző 12 tablót a fesztivál egykori legendás helyszínén, a Stefánián állították fel. Az interaktív fesztiváltörténelem érdekessége, hogy a plakátokon elhelyezett QR-kód segítségével az adott korszak jellemző zenéi is meghallgathatók.

A kiállítást megnyitó beszédében Botka László polgármester elmondta, hogy az először 1968-ban megszervezett Szegedi Ifjúsági Napok egy évvel még a könnyűzene történetének legendás eseményét, a woodstocki fesztivált is megelőzte. A rendezvény szervesen kapcsolódott a szegedi nyár kulturális eseményeihez, a Szabadtéri Játékokhoz és a nemzetközi néptáncfesztiválhoz.

Botka László úgy fogalmazott, a SZIN-en az akkori kor viszonyaihoz mérten szabadon szórakozhatott sok tízezer fiatal.

A polgármester a kiállítás megnyitóján röviden felvázolta a SZIN törtéénelmét is: az első korszak a kezdetektől egészen 1990-ig tartott, a bő két évtized alatt, a fesztivál fellépői között szerepelt a hazai könnyűzene szinte minden fontos együttese, köztük olyanok is, akik máshol csak nehezen kaptak fellépési lehetőséget. 1990-től 2002-ig Szurdi Zsolt és a Városi Rock Klub csapata szervezte a fesztivált különböző helyszíneken. 2003-ban az önkormányzat és a Szegedi Ifjúsági Ház vette át a rendezést: a SZIN új helyszínre, a Szegedi Partfürdőre költözött, időpontja pedig a nyár közepéről átkerült augusztus végére, így az elmúlt másfél évtizedben a hazai és nemzetközi sztárok koncertjei mellett egyéb programokkal is kiegészülve a nyári fesztiválszezon zárórendezvényévé vált. Az iskolai tanév kezdete előtt sokan jönnek ide olyanok, egyetemisták, fiatalok, akik még egy utolsót akarnak bulizni a nyáron.

Botka László személyes emlékeket is felidézett: elmondta, hogy 2002-es megválasztása után röviddel máris megjelentek nála olyanok, akik a nagy múltú fesztivál ujjáélesztését kezdeményezték. 

A kiállítás emléket állít a tavaly elhunyt Szurdi Zsoltnak is, aki nélkül a rendszerváltás utáni nehéz időszakokban nem maradt volna meg a fesztivál szellemisége. Ő volt a vezetője annak a Rock Klubnak, ami sokszor mindenféle támogatás nélkül is megszervezte a koncerteket. Ebben az időben a Dugonics téren, a Laposon, de az újszegedi vidámparkban is szólt a zene.

A SZIN – ahogy a tablók bemutatják – helyszíne mellett, környezettudatos szemléletével is kitűnik a hazai fesztiválpalettáról, ezt 2009-ben a magyarországi rendezvények közül elsőként és egyetlenként Greener Festival Awarddal ismerték el.

A SZIN-t idén augusztus 22. és 26. között rendezik meg, a magyarok mellett olyan külföldi sztár fellépőkkel, mint a Pet Shop Boys, Sean Paul, Jess Glynne vagy Wilkinson, de dj-szettel érkezik a Faithless is.

A jubileumi fesztivál különleges lesz amiatt is, hogy a SZIN zárónapján a belépőjüket tavaly december és idén augusztus 20. között megvásárló bulizók között kisorsolnak egyéves használatra egy vadonatúj, fullextrás Nissan Micrát a Nissan Hovány felajánlásával. A nyertesnek csak az üzemanyag költségét kell állnia, a szervizelés és téli-nyári gumicsere a szponzorok dolga lesz. 

A kiállítást a rakparton augusztus 20-áig lehet látni, utána a 12 táblát átviszik a Partfürdőre, hogy a fesztiválozók is megismerkedhessenek a SZIN történetével.

Videónk is van! Nézze meg a Szeged Televízió híradójának riportját is!

Videoválogatás az idei sztárfellépők klipjeiből

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: fesztivál kiállítás pop rock Szegedi Ifjúsági Napok SZIN
Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés