Hirdetés
Hirdetés
Túl a városon 2018. június 15. 23:04 Forrás: MTI / szeged.hu

Trump megadta a mobilszámát Kim Dzsongunnak, hogy bármikor hívhassa, mert működik közöttük a kémia

És ez nem fake news, hanem maga az Egyesült Államok elnöke nyilatkozta pénteken újságíróknak.

Hirdetés

Az elnök pénteken délelőtt interjút adott a Fehér Ház kertjében a Fox televíziónak, majd szokásától eltérően hosszasan beszélgetett más tévécsatornák és lapok újságíróival is, akik, mint a tudósításokból kitűnt, meglepetéssel fogadtak néhány információt.

Donald Trump ismételten úgy fogalmazott, „működik a kémia” Kim Dzsongun és közötte. „Ő egy ország vezetője, és szerintem erős vezetője, senki ne gondoljon róla mást” – fogalmazott. Meglátása szerint, amikor Kim Dzsongun beszél, a népe figyel rá. „Azt akarom, hogy az én népem ugyanezt tegye” – tette hozzá. Amikor azonban pár perccel később az egyik riporter rákérdezett, hogyan is gondolja ezt, Trump azt mondta, „csak vicceltem, nem érti a szarkazmust”. Közölte: a hétvégén telefonon beszél majd Kimmel.

Az egyik újságíró kérdésére, aki azt firtatta, hogyan gyászolhatja Otto Warmbier amerikai diákot, aki észak-koreai börtönből történt hazaszállítása után meghalt, miközben Kim Dzsongunt védi, Trump azt válaszolta: „nem akarom, hogy atomfegyver pusztítsa el önt és a családját. Jó kapcsolatokat akarok Észak-Koreával. Jó kapcsolatokat akarok sok országgal”.

Majd kifejtette, hogy azért nem feszegeti az emberi jogok észak- koreai helyzetét, mert nem akar nukleáris háborút. A CBS televízió tudósítója megjegyezte: az elnök egészen más hangnemben nyilatkozott meg az észak-koreai vezető emberi jogi politikájáról pár nappal ezelőtt a Fox televízióban. Amikor ugyanis Brett Baier riporter arra emlékeztetett, hogy Kim Dzsongun kivégeztetett embereket, Trump azzal válaszolt: „kemény pasas”. És még hozzátette azt is, hogy Kim Dzsongun „nincs egyedül ezzel”. „Sok más ember is művel rémes dolgokat” – fogalmazott.

Az elnök azt is mondta: elődje, Barack Obama készen állt arra, hogy háborúba sodródjon Észak-Koreával. 

Az elnök a Fehér Ház kertjében kérdésekre válaszolva kitért a Krím-félsziget bekebelezésére, amellyel kapcsolatosan azt hangoztatta, hogy azt Obama tette lehetővé. „Csak hogy megértsék: Obama vesztette el a Krímet (...) Ez az ő hibája. Mert Putyin nem tisztelte Obama elnököt. Obama azért veszítette el a Krímet, mert Putyin nem tisztelte őt, nem tisztelte országunkat és nem tisztelte Ukrajnát” – mondta. Hozzátette: elképzelhető, hogy még az ősszel találkozik Vlagyimir Putyinnal. 

Trump ezt követően kifejtette, hogy elnökválasztási kampánya első menedzserének, Paul Manafortnak, aki nemrég ellen vádat emeltek (és akivel kapcsolatosan az elnök nyilatkozata óta egy szövetségi bíró úgy döntött, hogy házi őrizet helyett börtönbe kell vonulni a büntetőpere kezdetéig – a szerk.), tulajdonképpen semmi köze nem volt a kampányhoz, valamint szólt az igazságügyi minisztérium csütörtökön nyilvánosságra hozott jelentéséről is. Egyúttal felszólította a tárcát, hogy vizsgálja meg a Hillary Clinton, a Demokrata Párt volt elnökjelöltje elektronikus levelezése ügyében folytatott nyomozást is, amelyet „horror-shownak” nevezett. 

A sajtóbeszélgetés után Trump gyorsan közzétett egy Twitter-bejegyzést, amiben nyugtázta, hogy „ ez volt a legnézettebb reggeli műsor”.

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: Donald Trump Egyesült Államok Észak-Korea Kim Dzsongun
Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés