Hirdetés
Hirdetés
Túl a városon 2018. június 15. 18:06 Forrás: MTI / szeged.hu

Newton és Darwin közé temették Stephen Hawking hamvait

A március 14-én 76 évesen elhunyt világhírű elméleti fizikus urnáját pénteken, a londoni Westminster-apátságban helyezték el.

Hirdetés

A gyászszertartáson az asztrofizika popsztárjaként is emlegetett tudóst Benedict Cumberbatch angol színész búcsúztatta, aki Hawkingot alakította a BBC egyik 2004-es televíziós drámájában, de megemlékezett az elhunytról Tim Peake brit űrhajós, Martin Rees királyi csillagász és Kip Thorne Nobel-díjas amerikai elméleti fizikus is.

A családtagokon és a barátokon kívül szerte a nagyvilágból a nagyközönség ezer, sorsoláson kiválasztott tagja vehetett részt a gyászszertartáson, ami után Stephen Hawking szavait az űrbe, a Földhöz legközelebbi fekete lyuk irányába sugározták az Európai Űrügynökségnek a spanyolországi Cebrerosban lévő állomásáról. 

A néhai fizikus lánya, Lucy szerint az 1A 0620-00 jelű fekete lyuk felé sugárzott szavak a béke és a remény üzeneteként szolgálnak az „egyetértésről és annak fontosságáról, hogy harmóniában kell együtt élnünk ezen a bolygón”.

Az üzenethez Vangelis, a legismertebb görög zeneszerző, többek között a Tűzszekerek és a Szárnyas fejvadász című film zenéjének komponistája szerzett kísérőzenét.

Hawking földi maradványait a Tudósok Sarkában, Isaac Newton és Charles Darwin sírja között helyezték el, egy olyan helyen, amit csak a nagy tudományos áttörést elérő elméknek tartanak fenn, és ahol a legutóbbi két temetést 1937-ben, illetve 1940-ben tartották. Newtont 1727-ben temették el a westminsteri apátságban, a közelében nyugszik 1882 óta Darwin is.

Hawking sírja fölé egy emlékkövet állítottak azzal a felirattal, hogy „Itt nyugszik az, ami halandó volt Stephen Hawkingból 1942-2018”, és a fizikus egyik leghíresebb egyenletével.

A korunk egyik legnagyobb elméjeként emlegetett tudós 1942. január 8-án született Oxfordban. Tizenhét évesen került az Oxfordi Egyetemre, ahol fizikából szerzett diplomát kiváló eredménnyel. Kozmológiai-asztrofizikai tanulmányait Cambridge-ben folytatta, ahol 1966-ban szerzett doktori fokozatot.

Az egyetemi évek alatt gyógyíthatatlan betegséget, amiotrófiás laterálszklerózist diagnosztizáltak nála, ami a mozgató idegpályák elsorvadásához vezetett. Kezdetben bottal járt, de 1969-ben végleg tolókocsiba kényszerült, a bénulás elhatalmasodása után fej- és szemmozdulatokkal vezérelhetővé tett beszédszintetizátor segítségével tudta már csak megosztani gondolatait másokkal. Bár az orvosok rövid időt jósoltak neki, csodával határos módon több mint öt évtizedet élt együtt betegségével, amely testi állapotát lerontotta, de elméjét nem.

Cambridge-ben, ahol lakott, Hawkingot március 31-én búcsúztatták a St. Mary templomban, annak az épületnek a közelében, ahol a tudós több mint 50 éven át tudományos tevékenységét végezte. A család korábban azt közölte, úgy fogják megrendezni a búcsúztatást, hogy a hívőknek és a nem vallásos résztvevőknek is megfelelő legyen. Stephen Hawking ateista volt, és nem hitt a halál utáni életben.

Hawking számos kitüntetés birtokosa volt, harminckét évesen lett a brit Királyi Akadémia tagja, 37 évesen megkapta Cambridge-ben a matematika tanszék vezetői posztját, amelyet Newton is betöltött. 2009-ben nyugdíjba vonult, de professor emeritusként folytatta munkáját a Cambridge-i Egyetemen, a relativitáselmélettel és gravitációval foglalkozó csoportot vezette.

Több volt világhírű tudósnál

Hawking nem csak tudományos élet, de a popkultúra sztárja is volt: több filmben és tévésorozatban is feltűnt önmagát alakítva, de zenészeket is megihletett.

  • Szerepelt többször a Simpson család és Futurama rajzfilmsorozatokban.
  • A Star Trek: Az új nemzedék egyik epizódjában saját magát játszotta el.
  • Az 1993-ban megjelent The Division Bell című Pink Floyd-album egyik számában, a „Keep Talking”-ban hallható Hawking hangja – egész pontosan az addigra védjegyévé vált beszédszintetizátora.
  • A 2007-es The 11th Hour című filmben szerepelt, amiben a globális felmelegedési válságról beszél.
  • Az amerikában 2007 óta futó The Big Bang Theory című, nálunk 2009 óta Agymenők címmel látható nagysikerű szitkom visszatérő mellékszereplője volt, emellett számtalanszor említik a sorozatban.
  • 2015 januárjában mutatták be A mindenség elmélete című, nagysikerű filmet az életéről.

Nyitóképünk a NASA-nál tett látogatása alkalmával készült 2007-ben, amikor lehetőséget kapott, hogy részt vehessen egy súlytalansági repülésen.

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: fizika Stephen Hawking temetés
Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés