Hirdetés
Szegeden 2018. június 15. 13:08

1956 mártír miniszterelnökére emlékeztek a Rákóczi téren

Képriport
A hatvan éve mártírhalált halt magyar miniszterelnökről, Nagy Imréről emlékeztek meg ma, pénteken délelőtt. A Rákóczi téri szobránál az megemlékezés koszorúit is elhelyezték.

Hirdetés

Hatvan évvel ezelőtt, 1958. június 16-án hajnalban a Gyűjtőfogház udvarán végezték ki a koholt vádakkal elítélt Nagy Imrét, az 1956-os forradalom miniszterelnökét és mártírtársait: Maléter Pált és Gimes Miklóst.

A holttesteket előbb a börtön udvarán földelték el, majd 1961-ben az Új Köztemető 301-es parcellájának egyik jeltelen sírjába temették, a nyilvántartásba pedig hamis neveket jegyeztek be.

A holttestek kihantolása és azonosítása 1989 márciusában kezdődött meg, Nagy Imre és társainak 1989. június 16-i újratemetése pedig a rendszerváltás jelképe lett.

Nagy Imrét, Gimest, Losonczyt, Malétert és Szilágyit 1989. július 6-án a Legfelsőbb Bíróság felmentette az 1958-as vádak alól.

Ma délelőtt 10 órakor Szeged önkormányzata, a szegedi Nagy Imre Társaság, valamint civil szervezetek és pártok együtt emlékeztek meg a 60 éve mártírhalált halt magyar miniszterelnökről a Rákóczi téren.

Géczi József Alajos emlékező beszédében – hivatkozva Nagy Imre unokájára, Jánosi Katalinra – párhuzamot vont az 1849. október 6-án kivégzett Batthyány Lajos miniszterelnök és Nagy Imre sorsa és emberi helytállása között.

– Magyarországnak sok a mártír miniszterelnöke – mondta Géczi, majd felhívta a figyelmet arra, hogy a két kimagasló történelmi személyiségre egyforma súllyal kell emlékeznünk.

Beszélt arról is, hogy Nagy Imre és mártírtársai kivégzése 1958-ban óriási nemzetközi visszhangot váltott ki: a világban a jobb- és baloldali gondolkodású emberek egyformán elítélték a barbár tettet.

– Nagy Imre kivégzése még jobban megemelte az 1956-os forradalom nemzetközi jelentőségét – mondta végül a szónok.

Az emlékező beszédet követően a szegedi önkormányzat nevében két képviselő, Kozma József és Hekáné Szondi Ildikó helyezett el koszorút a Nagy Imre szobor talapzatán. Az MSZP szegedi szervezetének koszorúját Tóth Károly és Szénási Róbert helyezte el.

A Rókus I-es számú Általános Iskola 6/B. osztályos diákjai pedig egy-egy szál fehér szegfűvel emlékeztek a mártír halált halt miniszterelnökre.

 

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: 1956 koszorúzás megemlékezés Nagy Imre