Szegeden 2018. június 15. 12:21

Kötelező csatlakozni: a szegedi városházán is bevezetik ASP-rendszert

Törvényi előírás az önkormányzati feladatok végzését segítő és szabályozó központi informatikai rendszer alkalmazása. A hivatali dolgozóknak beléptetőkaput is használni kell az épületekben.

Három évvel ezelőtt döntötte el az akkori Orbán-kormány, hogy egységesíti, központosítja az önkormányzatok informatikai rendszerét, adatkezelési gyakorlatát. Akkor ezt Pintér Sándor belügyminiszter Márianosztrán jelentette be – mielőtt meglátogatta az ott működő fegyintézetet.

Pintér akkor elmondta azt is, minden önkormányzatnak kötelező csatlakoznia a rendszerhez legkésőbb 2019. január 1-jéig. A bejelentésének helyt adó Nógrád megyei település az elsők között vezette be az ASP-rendszert tíz másik kistelepüléssel – Ipolydamásd, Zebegény, Letkés, Ipolytölgyes, Csobánka, Nagymaros, Pilisszántó, Zsámbok, Jászkarajenő és Abony – együtt. Az önkormányzatok egymás után csatlakoztak. Ezt teszi meg Szeged is, miután a nyári szünet előtti közgyűlésen megtárgyalják az előterjesztést.

Oké, de mi valójában az ASP?

Az ASP, az Application Service Provider nevű informatikai rendszer rövidítése. Ezzel a kormány elképzelései szerint gyorsabb, pontosabb az ügyintézés, emellett jogbiztonságot is ad az embereknek, akik a szolgáltatásnak köszönhetően átlátják az önkormányzat mindenkori helyzetét. Kevésbé patetikusan: még hatékonyabbá válhatnak az ügyfélszolgálatok.

Miért kell ezzel a közgyűlésen foglalkozni?

Az informatikai biztonság növelésének része különböző számítástechnikai, biztonságtechnikai eszközöknek a beszerzése is, ezekről tájékoztatni kell az önkormányzati képviselőket: például kártyaolvasókat kell vásárolni, adatvédelmi szempontból különböző biztonságtechnikai átalakításokat is végre kell hajtani. Ez szintén része a kötelező állami előírásoknak, a kormány ezeket is törvényben szabályozta. Ezeket veszi tudomásul Szeged közgyűlése. A Magyar Államkincstár előírta, hogy az ASP-hez csatlakozó önkormányzatoknak milyen védelmi intézkedéseket kell megtenniük. A Nemzeti Elektronikus Információbiztonsági Hatóság meghatározta a polgármesteri hivatal biztonsági szintjét, aminek kötelező megfelelni. A szegedi városháza két épülete a két legmagasabb, a 3-as és 4-es fokozatba tartozik.

Mit jelent ez a gyakorlatban?

Forgóvillás biztonsági kaput alakítanak ki mindkét épületben, amelyeket belépőkártyával lehet majd használni a hivatal dolgozóinak, tisztségviselőinek, a képviselőknek. Ilyen rendszer már számtalan hivatalban és hatóságnál működik – gondoljanak csak a kormányhivatalra vagy mondjuk az adóhatóságra. Fontos azt is hangsúlyozni: az említett két intézményhez hasonlóan az ügyfélfogadás zavartalan marad, mert az ügyfélszolgálaton a jövőben is beléptetés nélkül lehet majd ügyet intézni!

Rendben, de hogy lesz így nyilvános a közgyűlés?

Ahogy eddig. A Szeged Televízió élő közvetítésével a közgyűlés megfelel a nyilvánossági követelményeknek. Ezen túl viszont a rendszer bevezetése után minden közgyűlés előtt regisztrálni lehet az érdeklődőknek, akik a karzatról tekinthetik meg majd a közgyűlési munkát. Azonban itt is meg kell felelni majd a törvényi biztonsági előírásoknak: a díszterem karzatát – a statikai szempontokat figyelembe véve – korlátozott létszámban vehetik igénybe az érdeklődők. Jelentkezési sorrend alapján kapnak ideiglenes belépőkártyát, amellyel be tudnak majd menni a hivatalba és föl tudnak menni a karzatra.

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: közgyűlés adatvédelem ASP Szeged Televízió