Hirdetés
Művház 2018. június 14. 14:09

Hét ország népi együttesei táncolják végig a várost

Több száz táncos veszi birtokba Szeged utcáit, tereit július első napjaiban. A 28. Szegedi Nemzetközi Néptáncfesztiválra hat külföldi és három hazai együttest várnak. Idén is lesz menettánc, utcai vigasság és színházi gálaest.

Régi hagyományt elevenítenek fel idén: hosszú szünet után ismét kiadják a „Szegedi papucs” díjakat a közönség által legjobbaknak ítélt együtteseknek. A különleges arany, ezüst és bronz lábbeliket Sallay Tibor szegedi cipész készíti el.

Több mint ötven évvel ezelőtt, 1966-ban szakszervezeti fesztiválként indult a Szegedi Nemzetközi Néptáncfesztivál, amely mára az egyik legnagyobb érdeklődéssel övezett hagyományőrző találkozóvá vált.

Roboz István, a Szegedi Nemzetközi Néptáncfesztivál Alapítvány kuratóriumának tagja a fesztiválról tartott csütörtöki sajtótájékoztatón elmondta, hogy idén több mint hatvan együttes pályázott a részvételre, végül szigorú szakmai szempontok alapján közülük választották ki azt a hat külföldi csoportot, amelyik bemutatkozhat július 4. és 7. között Szegeden.

Igazi kuriózumnak számít a fesztivál történetében a Costa Ricából érkező Grupo de Proyección Folklórica Kämuk együttes bemutatkozása, közép-amerikai társulat eddig még soha nem szerepelt ugyanis a több mint félszáz éves fesztiválon. Évtizedekkel ezelőtt jártak utoljára baszk táncosok Szegeden, most a Gero Axular Dantza Taldea vendégszerepel majd a rendezvényen.

Hollandiából érkezik a polgárosult városias folklór képviselője, a Folklore Dansamble Amersfoort, míg a vérbő, autentikus paraszti hagyományokat mutatják be a Balkánról érkező együttesek: a Kotcho Racin Néptáncegyüttes Szkopjéból és a KUD Zeleznicar Néptáncegyüttes Kraljevóból, illetve a szlovákiai Folklórny Súbor Makovica.

A házigazda, magyar néptáncosokat idén a Szeged Néptáncegyüttes, a Délikert Néptáncegyüttes és a Tiszavirág Néptáncegyüttes képviseli.

A fesztivált július 4-én hagyományos menettánccal nyitják meg: a résztvevő kilenc együttes több száz táncosa délután fél 6-kor indul a Széchenyi térről a Dugonics téren felállított színpadig, miután végigtáncolják a sétálóutcát, itt néhány perces műsorral mutatkoznak be a szegedieknek.

A szervezők igyekeznek minél közelebb vinni a közönséghez a néptáncot, számos szabadtéri programot tartanak.

A találkozó ideje alatt három alkalommal is utcai vigasságokat szerveznek a Dugonics téren, ahol a külföldi együttesek mutatkoznak be. A Kisszínházban kétszer is folklóresten lépnek fel a meghívott együttesek.

A fesztivál gáláját július 7-én, szombaton este a Nagyszínházban tartják, itt adják át a fesztivál elismeréseit.

A néptánctalálkozó minden programja ingyenes, a színházi programokra azonban előzetesen jegyet kell igényeli az IH Rendezvényközpontban.

Részt vevő együttesek

Gero Axular Dantza Taldea (Baszkföld, Spanyolország)
Grupo de Proyección Folklórica Kämuk (San José, Costa Rica)
Folklore Dansamble Amersfoort (Amersfoort, Hollandia)
Kotcho Racin Néptáncegyüttes (Szkopje, Macedonia)
KUD Zeleznicar Néptáncegyüttes (Kraljevo, Szerbia)
Folklórny Súbor Makovica (Svidnik, Szlovákia)
Szeged Néptáncegyüttes
Tiszavirág Néptáncegyüttes
Délikert Néptáncegyüttes

Képünk illusztráció, egy korábbi fesztiválon készült.

 

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Szeged300