Hirdetés
Hirdetés
  • Kezdőlap
  • Hírek
  • Ziccer
  • Brutál volt, őrület volt, de megvan! Kit érdekel a vereség? Kinn van a férficsapat a kézi vb-n!
Ziccer 2018. június 13. 21:23 Forrás: MTI

Brutál volt, őrület volt, de megvan! Kit érdekel a vereség? Kinn van a férficsapat a kézi vb-n!

Veszprémben végül egy gólt megőrzött az odavágón megszerzett ötből Vranjes csapata, mehetünk a németországi világbajnokságra!

Hirdetés

Magyarország–Szlovénia 22–26 (12–12)
Vezette: Badura, Ondogrecula (szlovákok)
Magyarország: Székely, Mikler (kapusok), Ancsin, Balogh 5 (3), Bánhidi 3, Bodó 1, Bohács, Bóka 2, Hornyák 3, Ilyés, Juhász, Lékai 7, Ligetvári, Nagy 1, Schuch, Sipos. Szövetségi kapitány: Ljubomir Vranjes.
Szlovénia: Lesjak, Zaponsek (kapusok), Bezjak 2, Blagotinsek 1, Cingesar 3, Dolenec 5 (1), Janc, Kavticnik 5 (4), Mackovsek 6, Marguc, Mlakar 2, Suholeznik, Verdinek, Vlah 1, Zabic 1, Zarabec. Szövetségi kapitány: Veszelin Vujovics.
Kiállítások: 4, illetve 8 perc.
Hétméteresek: 5/3, illetve 6/5.
Összesítésben: 51–50.

Csak ez számít!

Meg egy kicsit az is, hogy úgy tűnik van kapusunk Mikler mögé, sőt, lassan elé: Székely Mártonnak hívják.

Innen a szó az MTI-é, ilyen sportos fordulatokra mi egyszerűen képtelenek vagyunk:

Szikráztatott küzdelem: Ligetvári Patrik (k), valamint a szlovén Vid Kavticnik (b) és Blaz Blagotinsek a Magyarország–Szlovénia kézilabda világbajnoki selejtező visszavágó mérkőzésén a Veszprém Arénában 2018. június 13-án (fotók: MTI/Bodnár Boglárka)

A magyar együttesből az első meccshez hasonlóan ezúttal is hiányzott Jamali Iman, Császár Gábor, Faluvégi Rudolf, Borbély Ádám, Bartók Donát és Országh Ádám.

Kiegyenlített játék jellemezte az első perceket, a hazaiak kézben tartották a mérkőzést, és a 15. percben vezettek először három góllal (7–4). A magyar együttes támadásban és védekezésben is tudatosan, taktikusan, türelmesen kézilabdázott, az előző világbajnokságon bronzérmes szlovénok nyolc percig nem találtak a hálóba.

Miután Lékai Máté büntetőt hibázott, az ellenfél egy gólra felzárkózott (8–7), ám ezzel nem kerültek holtpontra a hazaiak, sőt csakhamar ismét hárommal jobban álltak. A folytatásban néhány kulcsemberét pihentette Ljubomir Vranjes szövetségi kapitány, a magyarok akciói pontatlanná váltak – az utolsó nyolc percben csak egy gólt szereztek –, és az elhibázott dobások miatt az első félidő végén döntetlen volt az állás (12–12).

A szünetben a magyar szövetség ünnepélyesen elbúcsúztatta a válogatottságtól visszavonult Harsányi Gergelyt és Iváncsik Tamást.

A második felvonás elején is hiányzott a dinamizmus és a pontosság a támadásokból, így a 34. percben – a meccs során először – a vendégek átvették a vezetést (12–13). A kapus Székely Márton tartotta a lelket a csapatban, de a szlovák játékvezetők egy alkalommal annak ellenére is gólt ítéltek a vendégeknek, hogy a labda nem haladt át teljes terjedelmével a gólvonalon.

Lékai Máté akciógóljaival és Balogh Zsolt büntetőivel ismét a maga javára fordította az állást a magyar válogatott (16–14), viszont mivel az előnyt ezúttal sem sikerült megtartania, továbbra sem érezhette biztosnak a továbbjutást. Gyors ellenakcióiknak köszönhetően a vendégek először vezettek kettővel (17-19), ebben az időszakban már a házigazdák védekezése sem működött olyan jól, mint korábban.

A 21. és az 51. perc között kizárólag Lékai Máté tudott akciógólt dobni magyar részről, majd az 54. percben Balogh is elrontott egy hétméterest. Az izgalmas hajrában sem változott a játék képe, három és fél perccel a vége előtt már három góllal vezetett Szlovénia, amely végül néggyel nyerte meg a visszavágót, de 51–50-es összesítéssel a magyarok jutottak ki a világbajnokságra.

A két csapat 26. alkalommal találkozott egymással: egy döntetlen és 12 magyar győzelem mellett ez volt a 13. szlovén siker.

A vb-t január 9. és 27. között rendezik Berlinben, Hamburgban, Münchenben és Kölnben, illetve Koppenhágában és Herningben. A torna győztese kijut a tokiói olimpiára, a 2–7. helyezettek pedig részt vehetnek az olimpiai selejtezőn.

A kvalifikáció következő állomása a 2020-as, immár 24 csapatos norvég-svéd-osztrák közös rendezésű Európa-bajnokság lesz, amelynek győztese részt vehet az ötkarikás játékokon, a további két legjobb helyen végző együttes – amely korábban még nem szerzett részvételi jogot az olimpiai kvalifikációs tornára – szintén ott lehet a selejtezőn.

Dánia és Németország csapata házigazdaként, Franciaország címvédőként automatikusan tagja a vb-mezőnynek, és kijutott már Spanyolország, Angola, Egyiptom, Tunézia, Bahrein, Katar, Szaúd-Arábia, a Koreai Köztársaság és Japán is. A kilenc európai párharc győztesén kívül – eddig a magyarokon kívül Norvégia, Oroszország és Macedónia járt sikerrel – még a Pánamerikai Bajnokság három dobogósa indulhat a tornán.

A vb sorsolása június 25-én lesz Koppenhágában.

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: kézilabda férfi kézilabda-válogatott Ljubomir Vranjes Szlovénia
Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés