Hirdetés
Hirdetés
Művház 2018. június 13. 20:00 Forrás: MTI / 444.hu / szeged.hu

Elhunyt Paudits Béla

A színész egy hete került kórházba agyvérzéssel, végül szervezete szerdán végleg feladta a küzdelmet. Paudits Béla 68 éves volt.

Hirdetés

Paudits Béla 1949. augusztus 19-én született Budapesten. 1968 és 1972 között a Színház- és Filmművészeti Főiskolán tanult, 1986-ban pedig elvégezte a Vendéglátóipari Főiskolát is.

1972 és 1974 között a József Attila Színház, 1974 és 1983 között a Madách Színház tagja; 1983 és 1985 között, illetve 1997-től szabadúszó volt. 1993 és 1997 között Torontóban élt. 1993-ban Jászai Mari-díjjal tüntették ki, amit akkor nem vett át.

A színház mellett karrierje csúcsán sokat foglalkoztatták a televízióban is, több játékfilmben és tévéfilmben is szerepelt. Emellett sokat szinkronizált is. 

Főbb színpadi szerepei: Osrick (Shakespeare: Hamlet); Fusz Antal (Molnár: Egy, kettő, három); Charley (Thomas: Charley nénje); Borbélysegéd (Molnár: Harmónia); Károly (Hubay-Vas-Ránki: Egy szerelem három éjszakája); Moncrief Algernon (Wilde: Bunbury); Giliszta Jack (Brecht-Weill: Mahagonny tündöklése és bukása); Borracchio (Shakespeare: Sok hűhó semmiért); Mr. Oxenby (Harwood: Az öltöztető); Quaxo (Rice-Webber: Macskák); Bábu (Sobol: Gettó); József (Rice-Lloyd Webber: József és a színes, szélesvásznú álomkabát); Konferanszié (Kander: Kabaré).

Paudits az elmúlt években már nem színpadi teljesítményével, hanem főleg rossz anyagi és egészségügyi helyzetével szerepelt a hírekben. Többször elmondta, hogy belefáradt a betegeskedésbe, és már csak a halált várja. Tavasszal ugyan megkapta az 1993-ban át nem vett Jászai Mari-díja után járó nyugdíjkiegészítést, de ezt már sajnos nem élvezhette sokáig.

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: elhunyt Paudits Béla gyász halál
Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés