Hirdetés
Hirdetés
  • Kezdőlap
  • Hírek
  • Művház
  • Novemberben érkezik a magyar mozikba Szilágyi Zsófia Egy nap című FIPRESCI-díjas filmje
Művház 2018. június 12. 18:15 Forrás: MTI / szeged.hu

Novemberben érkezik a magyar mozikba Szilágyi Zsófia Egy nap című FIPRESCI-díjas filmje

A Cannes-ban már bemutatott és a kritikusok által díjazott film egy háromgyerekes anya átlagos napjáról szól.

Hirdetés
Hirdetés

Az Egy nap a rendezőnő első játékfilmje, aminek világpremierje májusban a Cannes-i Filmfesztiválon volt, ahol az alkotás az 57. Kritikusok Hete versenyszekcióban elnyerte a nemzetközi filmkritikusok FIPRESCI-díját

A Filmkritikusok Nemzetközi Szövetsége az Európai Filmakadémia kérésére összeállított egy 12 filmből álló listát is, amelyen szintén helyet kapott az Egy nap, ezzel esélyessé vált az Európai Filmdíjra is.

Szilágyi Zsófia filmje Szamosi Zsófia főszereplésével egy háromgyerekes anya egy napját meséli el, a cselekmény nagy része a hétköznapok rutinjára épül. Az aprólékos részletekkel realista módon bemutatott mindennapi események mögött a feszültséget a nő házassági válsága és családja szétesése miatti félelme adja, aminek megakadályozására a napi rohanásban egyszerűen nem marad lehetősége.

A filmet a rendező egyik kisgyerekes barátnőjének e-mailje ihlette, aki tízperces bontásban leírta neki egy napját. Ennek a tanárnőként dolgozó anyának a rutinszerű napját úgy szerette volna megmutatni, hogy a néző egy pillanatig se unatkozzon. 

Szilágyi Zsófia Enyedi Ildikó és Gothár Péter osztályában végzett 2008-ban a Színház- és Filmművészeti Egyetem filmrendező szakán.

Az Egy nap meghívást kapott a június 6. és 17. között zajló Sydney-i filmfesztivál versenyprogramjába is, aminek fődíját tavaly Enyedi Ildikó Testről és Lélekről című alkotása nyerte el.

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: bemutató Cannes Cannes-i Filmfesztivál díj film mozi

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés