Hirdetés
Szegeden 2018. június 12. 13:12

Ki a Tisza vizét issza…

Képriport
…vágyik annak szíve vissza – tartja a mondás. A szakemberek – bár a folyó vizét jónak minősítették – attól azért mindenkit óvnak, hogy a Tisza vizét meg is igya. Fürdésre viszont kiváló a folyó.

Az újságírókat is meghívták ma délelőtt arra a vízmintavételre, amelyre immár másodszor került sor az idei szezonban a tiszai szabad strandon. Az előző mérés eredménye szerint a folyó vize jó minőségű, fürdésre alkalmas.

A mai bemutató után – ahol Orkonyi Norbert akkreditált mintavevő zárt üvegbe néhány decit a folyó vizéből – csak két nap múlva lesz eredmény: valószínű hasonló, mint a május végi próbálkozásnál.

A helyszínen Bosnyákovits Tünde megyei tisztifőorvos elmondta, Csongrád megye gazdag természetes fürdőhelyekben. Felhívta a figyelmet arra is, hogy csak kijelölt helyeken szabad fürdeni, itt ugyanis adottak a higiéniai és a biztonsági feltételek is.

– Nyitás előtt már ellenőriztük egyszer a szabad strandnál a Tisza vízminőségét, május végén jóra vizsgázott a folyó. A szeptember végéig tartó szezonban minden hónapban újra mintát veszünk és ellenőrizzük a víz minőségét.

Ha egy strand vize nem felel meg az előírásoknak, azt ideiglenesen bezárják, két negatív mintavétel után nyitják csak újra – mondta el a tisztifőorvos, aki felhívta a figyelmet arra is, hogy a tilosban fürdőzők nagy veszélynek teszik ki magukat.

A kijelölt helyeken ugyanis az üzemeltetőnek a higiéniai feltételek biztosítása mellett bizonyos vendégszám után vízi mentésben jártas úszómesteri ügyeletet, és elsősegélynyújtó helyet is biztosítania kell.

Mindez adott az újszegedi szabad strandon, ahol a nyár első napjától várják a napozókat és a fürdőzőket.

A parton nemenként elkülönített, díjmentesen igénybe vehető illemhely, zuhanyzási lehetőség, valamint vezetékes ivóvíz is biztosított. A tiszai árvíz után pedig friss homokréteget kapott a 42 méteres partszakasz.

Szombattól főszezoni nyitvatartási időben – reggel 9-től este 8 óráig – várják a vendégeket a tervek szerint egészen szeptember végéig.

A tiszai szabad strandot 2009-ben alakította ki a szegedi önkormányzat közel 30 milliós költséggel. Akkor gépekkel kikotorták, és búvárokkal átvizsgálták a partszakasz előtti medret, amelyet azóta is folyamatosan ellenőriznek a biztonságos fürdés érdekében.

A fürdőhelyet a Szegedi Rendezvény- és Médiaközpont Nonprofit Kft. közfeladat ellátása keretében működteti.

Videónk is van! Nézze meg a Szeged televízó híradójának riportját is!

* * *

Szeged.hu – Rólunk, nekünk, velünk, értünk. Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: Tisza Bosnyákovits Tünde vízminta