Hirdetés
Szegeden 2018. június 11. 18:39

Fizethet az Új Nemzedék, mert kitiltotta a szegedi LMBT Csoportot

Százezer forintos bírsággal sújtotta és eltiltotta a jogsértő magatartástól az Egyenlő Bánásmód Hatóság az Új Nemzedék Központot, mert az kitiltotta a közpénzből fenntartott közösségi térből a Szegedi LMBT Közösségért Csoportot.

Hirdetés

Még tavaly novemberben tiltották ki az LMBTQ-szervezeteket a magyar állam által alapított, EU-s pénzből működtetett közösségi terekből.

A döntés elsősorban a Szegedi LMBT Közösségért Csoportot érintette kedvezőtlenül, a szervezet ugyanis ekkor már több hónapja itt szervezte a közösségi programjait.

A kitiltás indokaként az Új Nemzedék Központ a politikai és ideológiai semlegesség megőrzését jelölte meg, szerintük az LMBTQ-szervezetekről ez nem mondható el.

A valóságban azonban maga a központ sem felel meg ennek a kritériumnak: a vezetőség a Fidesz tagjaiból áll, valamint „Rólad szól!” címmel ugyanezen párt politikusai tartanak rendszeresen országos beszélgetés-sorozatot az ifjúsági terekben.

A Szegedi LMBT Közösségért Csoport ezt az ellentmondást felismerve fordult az Egyenlő Bánásmód Hatósághoz még februárban, miután a budapesti központtól több hónapon keresztül elutasító választ kaptak kérdéseikre.

Az Európai Unió adófizetőinek pénzét nem túl hatékonyan elköltő Új Nemzedék Központot májusban a szegedi városházán egy tárgyalás keretében hallgatta meg a hatóság. Ekkor a központ ügyvédje egyezséget ajánlott.

Ezt azonban a szegedi LMBT-szervezet vezetői nem fogadták el, mert

szerintük ez az eljárás – más civil szervezetekhez képest – igazságtalan és aránytalan lett volna velük szemben, megítélésük szerint ismét nem teljesült volna az egyenlő bánásmód követelménye és változatlanul semmi sem garantálta volna, hogy ne kerüljön sor egy újabb kitiltásra.

Az Egyenlő Bánásmód Hatóság június 5-én kelt határozatában megállapította, hogy az Új Nemzedék Központ megsértette az egyenlő bánásmód követelményét, és a Szegedi LMBT Közösségért Csoporttal szemben a tagok szexuális irányultsága és politikai véleménye miatt közvetlen hátrányos megkülönböztetést valósított meg.

A hatóság megtiltotta a jogsértő magatartást és százezer forint bírság, valamint 17 ezer 275 forint eljárási költség megfizetésére kötelezte az Új Nemzedék Központot.

Képünkön a szegedi Új Nemzedék Központ egyik munkatársa kihelyezi a „Biztonságos tér” matricát 2017 áprilisában (fotó: Szegedi LMBT Közösségért Csoport)

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: Egyenlő Bánásmód Hatóság LMBT csoport Új Nemzedék Szegedi Közösség Tér