Hirdetés
Hirdetés
Túl a városon 2018. június 10. 12:12 Forrás: faktor.hu

Igen veszélyes szakma a kalauzé

Egyre többször éri támadás a vonatokon a jegyvizsgálókat, megütik, lögdösik, vagy leköpik őket. Ezért a MÁV-Start több intézkedést is bevezet, hogy megvédjék munkatársaikat.

Hirdetés

Tavaly 87 támadás ért jegyvizsgálókat a különféle vonalakon. Ezért, most a cég hangos utastájékoztató berendezéseken keresztül hívja fel a figyelmet arra, hogy a közfeladatot ellátó emberek elleni erőszak bűncselekmény, egyes vonalakon pedig bizonyos időszakokban a jegyvizsgálók párosan ellenőrzik a jegyeket, az este hat és reggel hat óra között egyedül dolgozók mellé pedig vasútőrt vagy készenléti rendőrt állítanak.

A MÁV Zrt. közleményben tudatta, mélyen elítélik a munkavállalóikat ért támadásokat és mindent megtesznek a jegyvizsgálók biztonságának garantálásáért. Az intézkedések között említették, hogy több rendőrségi és polgárőrségi megállapodást kötöttek, biztonsági személyzetet, vasútőri kíséretet rendeltek meg, biztonságtechnikai beruházásokat valósítottak meg, valamint kiemelt figyelmet fordítanak arra, hogy segítséget nyújtsanak a dolgozók ellen elkövetett bűncselekmények miatt indított eljárásokban.

A támadások során a kalauzokat jellemzően arcon ütötték, leköpték őket vagy verbális agressziót kellett elszenvedniük. Előfordult az is, hogy késsel fenyegették, megrúgták, megütötték, szabad mozgásukban akadályozták őket.

Az elkövetők nagy többsége menetjegy nélkül, érvénytelen vagy átruházott jeggyel akart utazni. A bántalmazások csaknem 70 százaléka a forgalmas budapesti elővárosi vasútvonalakon történt, a Budapest-Cegléd-Szolnok vonalon fordult elő a legtöbb atrocitás, az esetek 36 százaléka. Tavaly 75 feljelentést tettek és egy bírósági ítélet született (a többi eljárás folyamatban van).

A MÁV a honlapján megjelent közleményben arról is beszámolt, hogy a támadások megelőzéséért évente csaknem 80 ezer vonatot biztonsági személyzet, 8000-8500 vonatot pedig a Készenléti Rendőrség munkatársai kísérnek. Emellett már tesztelik a testkamerákat, de - folytatták - mivel nincs olyan testkamera a hazai piacon, amely megfelelne a műszaki paramétereknek, jogszabályoknak és adatvédelmi előírásoknak, elhúzódott a folyamat. A rendszer kísérleti jellegű kiterjesztése a budapesti agglomeráció egyes részein idén várható.

A fotó illusztráció

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: MÁV MÁV-Start jegyvizsgáló kalauz támadás
Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés