Hirdetés
Művház 2018. június 10. 08:37

A szegedi Menyegzőt is eltáncolják a balett társulatok találkozóján

A Szegedi Kortárs Balett és a Pozsonyi Nemzeti Színház balett-társulata is fellép június 14-én a legnagyobb vidéki balett-társulatok fővárosi találkozóján, a Pas de Quatre esten a budapesti Erkel Színházban.

Hirdetés

A szlovák együttes először vesz részt a programban, a műsort is az ő produkciójuk nyitja meg. Adrian Ducin koreográfiája, a Beatles go Baroque – Eight days a week az ötletgazda Peter Breiner zenéjére készült.

Az előadás alapjául szolgáló, és annak címét is adó lemez világszerte listavezető volt, amelyen a Szlovák Nemzeti Színház Zenekara barokk stílusba hangszerelte át a Beatles örökzöld slágereit, ezek inspirálták a koreográfiákat is – közölte a dalszínház.

A Szegedi Kortárs Balett a Nemzeti Táncszínházzal koprodukcióban készült Menyegzővel érkezik, Enrico Morelli Stravinsky zenéjére alkotta meg koreográfiáját. Az előadás egy esküvői ceremónia és egy beavatási szertartást gazdag ötvözetét mutatja be, míg a fokozatosan kialakuló örömtánc elvezeti a résztvevőket az új és boldog élet kapujába.

Az előadásban Takács Zsófia, Czár Gergely, Szigyártó Szandra, Kiss Róbert, Bocsi Petra, Csetényi Vencel, Hegedűs Tamás, Hortobágyi Brigitta, Horváth M. Gergő, Stáry Kata, Vincze Lotár, Nier Janka és Kovács Enikő működik közre.

A Pécsi Balett a Harangozó-díjas Földi Béla Footsteps című koreográfiájával lép színpadra.

A sodró lendületű, virtuóz és látványos produkciót Frank Edina, Hoffman Virág Zoé, Karin Iwata, Kaiser Fruzsina, Kócsy Mónika, Szécsi Theodóra, Kerekes Soma Lőrinc, Koncz Péter, Matola Dávid, Molnár Zsolt, Tuboly Szilárd és Varga Máté tolmácsolja.

Az estet a házigazda Magyar Nemzeti Balett zárja Hans van Manen 5 tangó című egyfelvonásosával. A világhírű holland koreográfus talán legnépszerűbb alkotásását Astor Piazzolla zenéje inspirálta és az idén bemutatott LOL-est részeként tért vissza a repertoárra.

Június 15-én a 2014-ben elhunyt Nagy Iván balettművész és -igazgató előtt tiszteleg a balettvilág. A Nagy Iván Nemzetközi Balettgálán a Magyar Nemzeti Balett művészei és a Magyar Nemzeti Balettintézet növendékei mellett a világ legjelentősebb társulatainak táncosai is fellépnek.

 

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: Szegedi Kortárs Balett Enrico Morelli Erkel Színház