Hirdetés
Művház 2018. június 10. 08:31

Hamlet még egyszer eljön a Belvárosi Moziba

A National Theatre nagysikerű, rendhagyó Hamlet előadását utoljára láthatják ma, vasárnap délután 5 órától a szegediek a Belvárosi moziban. A Barbican Színház előadását angol nyelven, magyar felirattal vetítik.

Ma este még egyszer, utoljára láthatják a Belvárosi Moziban a szegedi nézők azt a formabontó Hamlet-előadást, amelyet 2015 augusztusától 11 hétig játszottak a londoni Barbican központban, elsöprő sikerrel.

Az eredetileg tervezett előadásban Hamlet monológja a megszokott harmadik felvonás helyett a darab legelején hangzott volna el.

A kritikusok azonban már a bemutató előtt megrökönyödésüknek adtak hangot emiatt. A The Daily Telegraph azt írta, a monológ időzítése sokkolná a közönséget, míg a The Times védhetetlennek nevezte az alkotók elképzelését. A producerek a kritikákra reagálva végül úgy döntöttek, változtatnak a darab szerkezetén.

A jegyeket már egy évvel a bemutató előtt elkezdték árusítani. A színház pártolói 105 fontos tagsági díj megfizetése után elővételben válthattak belépőt. A 65 fontért árult jegyekből aztán percek alatt százezer kelt el, minden idők legsikeresebb londoni színházi produkciójává téve a darabot.

Az interneten 1500 fontért is árultak jegyeket másodkézből. A Barbican azonban minden előadásra félretett 30 olcsó jegyet, amelyekhez 10 fontért lehetett hozzájutni. Cumberbatch rajongói akár 20 órát is sorban álltak értük.

A bemutató előadás előtt a Barbican a brit színházi világban szokatlanul szigorú jegykezelési intézkedéseket hozott a visszaélések elkerülésére.

Négy este után A Sherlock Holmes-filmekből ismert Benedict Cumberbatch nagy visszhangot kiváltva arra kérte rajongóit, ne filmezzenek az előadáson, mert a mobilkészülékek fénye zavarja a szereplőket. A színész azt követően fordult felhívásával a közönséghez, hogy kizökkent, és újra kellett kezdenie Hamlet híres monológját.

William Shakespeare örökérvényű drámáját Lindsey Turner állította színpadra. A 3 és fél órás darab főbb szerepeit Benedict Cumberbatch mellett Anastasia Hille, Ciarán Hinds, Sian Brooke, Leo Bill, Rudi Dharmalingam, Matthew Steer és Jim Norton játsszák.

 

 

 

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: Belvárosi Mozi színház