Hirdetés
Hirdetés
Szegeden 2018. június 8. 11:34

Jedlik Ányos nevét vette fel az Elektrotechnikai Múzeum

Az első villanymotor megalkotója előtt tisztelegve, Jedlik Ányos nevét vette fel a szegedi elektrotechnikatörténeti kiállítás. A múzeumban hamarosan egy interaktív kiállítóteret alakítanak ki, ahol bárki kipróbálhatja, hogyan készül az ebéd egy okos konyhában.

Hirdetés

Az Elektrotechnikai Múzeumot 15 éve a Nemzeti Közművek áramszolgáltatójának jogelődje, a Démász és a Magyar Elektrotechnikai Egyesület Szegedi Szervezete közösen hozta létre Korányi fasoron.

A Jedlik Ányos Elektrotechnikai Múzeum 2003 óta gyűjti az elektrotechnika XX. századi tárgyi emlékeit és dokumentumait. Az alapítók szándéka találkozott abban az elhatározásban, hogy az utókor számára megőrizzék és megismerhetővé tegyék az elektromos energia használatával és az energiaszolgáltatással kapcsolatos berendezéseket.

A gyűjtőmunka 15 éve folyamatos, így a látogatók nemcsak a régmúlt, hanem a közelmúlt technikatörténetét is láthatják a kiállítótérben.

Jelenleg közel 200 négyzetméteren több mint 300 tárgy és dokumentum tekinthető meg, de a múzeum várja azokat, akik a birtokukban lévő relikviákat szakszerű megőrzés mellett a bemutató rendelkezésére bocsátanák.

A Jedlik Ányos Elektrotechnikai Múzeum igen népszerű helyszíne a szaktárgyak oktatásának, legutóbb 11 műszaki szakképző iskola 180 diákja ismerkedett a múlt század villamosságának emlékeivel. A látogatók képzett tárlatvezetőktől kapnak szakszerű és az igényekhez igazodó szinten ismereteket az elektrotechnika történetéről és a bemutatott tárgyakról.

Az alapítók hamarosan egy interaktív kiállítóteret alakítanak ki, ahol bárki kipróbálhatja mi is az az intelligens otthon, hogy készül az ebéd egy okos konyhában.

De nemcsak az energetikában tanulók számára érdekes a látvány, az általános és középiskolások is szívesen töltik el a fizika órát a különleges bemutatón. A kiállítás előzetes bejelentkezés alapján látogatható Szegeden, a Korányi fasor 18. szám alatt.

Jedlik Ányos munkássága az elektrotechnikában dolgozók számára a szakmai gyökereket is jelenti, ennek szellemében lett a neves feltaláló a névadója a Nemzeti Közművek áramszolgáltatójának jogelődje által 2012-ben alapított saját hálózatszerelő utánpótlás-képzési programnak.

A Jedlik Ányos Képzési Központban a villanyszerelő képesítést megszerzett hallgatók a villamosenergia-hálózat építésével és üzemeltetésével, valamint a munkabiztonsággal kapcsolatos szakmai tárgyak mellett gazdálkodási, informatikai, kommunikációs és nyelvi képzést kapnak.

 

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: múzeum Elektrotechnikai Múzeum Jedlik Ányos
Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés