Hirdetés
Hirdetés
Művház 2018. június 7. 19:14

Megnyílt a biennálé, Szeged díját Darázs József kapta

Képriport
Solymos László alpolgármester nyitotta meg csütörtök délután a szegedi fesztiválnyár legrangosabb képzőművészeti eseményét, a XVII. Táblaképfestészeti Biennálét. Egy hónapig 90 alkotás látható a palota falai között. A tárlat a hazai kortárs festészet szinte teljes keresztmetszetét bemutatja.

Hirdetés

– Büszkék vagyunk rá, hogy 1983 óta Szegeden rendezzük meg a Táblaképfestészeti Biennálét, ahol ünnepelt mesterek és kezdő fiatal művészek egyaránt szívesen bemutatkoznak – mondta Solymos László, majd utalt arra, kiállítás egyik nagy erénye, hogy sokszínű, az alkotások egyszerre mutatják be a jelent, a múltat és a jövőt.

– A tárlatnak immár tíz éve az a Reök-palota ad otthont, amely Magyarország legszebb szecessziós épülete és az elmúlt hetekben kívül-belül ismét megfiatalodott – monda az alpolgármester.

A kiállítást megnyitó Ibos Éva művészettörténész a falakon látható több mint kilencven alkotás kapcsán arról beszélt, hogy a kortárs képzőművészet és a közönség egyre távolodó kapcsolatban állnak egymással.

Időről időre felvetődik a kérdés, mi számít művészetnek és mi nem? Műtárgy-e, ha valaki a táskáját ráteszi egy posztamensre? A kérdéseket filmes hasonlatokkal igyekezett megválaszolni a tárlatot megnyitó szakember.

– Sokfélék a művek, amelyeknek immár az is a feladatuk, hogy visszavonzzák a közönséget – mondta el Ibos Éva.

A július 7-ig nyitva tartó tárlaton 87 alkotó 92 műve látható, amelyek a hazai kortárs festészetről szinte teljes keresztmetszetet adnak.

A művészek az idén csaknem hatszáz alkotással neveztek a tárlatra. A háromtagú szakmai zsűri – Nátyi Róbert és Nagy Imre művészettörténészek, valamint Hérics Nándor képzőművész – több mint hatszáz alkotás közül végül hetvenet ítélt kiállításra alkalmasnak, a tárlat anyagában ezeket egészítik ki a meghívott alkotók munkái.

A képek válogatásakor törekedtek a stiláris sokszínűségre. Így az első szinten elsősorban nonfiguratív alkotások, az absztrakt expresszionizmus jegyében született, gesztusvezérelt művek kaptak helyet. A második szint ennek pont az ellenpontja, ott figurális irányzatot képviselő realista, naturalista vagy fotorealisztikus képeket láthat a közönség.

Idén is felkértek Kossuth- és Munkácsy-díjas művészeket, így

Aknay János, Balla Attila, Vojnich Erzsébet, Hérics Nándor, Nádas Alexandra, Nagy Gábor, feLugossy László, Kántor Ágnes, Végh András, Serényi H. Zsigmond és Vári Dezső alkotásait is megismerhetik a biennálé látogatói.   

A tárlatra beválogatott munkák között szerepel több szegedi festőművész alkotása is: a kiállításlátogatók többek között Kántor Ágnes, Sejben Lajos, Sinkó János, Henn László András, Darázs József és Pataki Ferenc alkotásaival is találkozhatnak.

A kiállítás megnyitóján adták át az Emberi Erőforrások Minisztériuma, Szeged Megyei Jogú Város és több intézmény által felajánlott elismeréseket. Az idén két újabb díjjal nőtt az elismerések száma.

Díjak és díjazottak

Emberi Erőforrások Minisztériumának díja: Jagicza Patrícia
Magyar Művészeti Akadémia díja: Szabó Ábel
Szeged Megyei Jogú Város díja: Darázs József
Csongrád Megyei Önkormányzat díja: Balla Attila
Hotel Forrás Szeged által felajánlott díj: Sárkány Tamás
Szegedi Vízmű Zrt. által felajánlott díj: Lenkey-Tóth Péter

 

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: kiállítás Reök palota Solymos László Táblaképfestészeti Biennálé
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés