Hirdetés
Hirdetés
  • Kezdőlap
  • Hírek
  • Szegeden
  • Nemzeti kiválósági program: Egymilliárd forintot nyertek az ELI-ben induló kutatásokra
Szegeden 2018. június 7. 09:42

Nemzeti kiválósági program: Egymilliárd forintot nyertek az ELI-ben induló kutatásokra

Magyarország legversenyképesebb kutatóműhelyeit támogatja a Nemzeti kiválósági program. A szegedi ELI lézeres kutatóközpont egymilliárd forintot nyert kísérleti kutatásokra. A programot 48 hónap alatt kell megvílósítania a kutatóknak.

Hirdetés

A Nemzeti kiválósági program idei évi felhívása a felfedező kutatások társadalmi és gazdasági hasznosulását ösztönzi egy-egy olyan stratégiai területen, ahol a magyar kutatói kiválóság a legversenyképesebb lehet.

A Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal támogatásával öt nemzeti kutatás-fejlesztési program indul tíz új projekttel, összesen öt milliárd forint támogatással.

Pálinkás József, az NKFIH elnöke az M1 aktuális csatorna műsorában a projektek között a mesterségesintelligencia-kompetenciaközpont létrehozását, a tiszta ivóvíz programot és a fehérjekutatást is említette.

Hozzátette: további három program indul a szegedi ELI lézeres kutatóközpontban, emellett biztonsággal – élelmiszerbiztonsággal, kiberbiztonsággal és a földrengésbiztonsággal – kapcsolatos kutatások is megkezdődnek.

A négyéves programok olyan területeken indulnak, amelyeken Magyarországon kiváló kutatócsoportok működnek – hangsúlyozta.

Mint mondta, az eredményeket már egy év után elvárják, négy év után pedig értékelni tudják a programokat és dönteni tudnak a folytatásról is.

Arról szólva, hogy a projekteket nézve az egészségüggyel kapcsolatos kutatások nagy súlyt kapnak, elmondta: egyrészt

fontos, hogy a magyarországi kutatások eredményeket szolgáltassanak mind a gyógyítás, mind a magyar gyógyszeripar számára, másrészt Magyarországon eredményes kutatóműhelyek működnek a biológia, az orvostudomány területén.

Az NKFIH pályázatán Magyarország legversenyképesebb kutatóműhelyei kaphattak támogatást a kiírásban szereplő öt tématerületen induló projektjeikhez, amelyek megvalósítására 48 hónap áll rendelkezésre.

  • A szegedi ELI lézeres kutatóközponthoz kapcsolódó, elsősorban kísérleti kutatások Nemzeti Programja
  • A mesterséges intelligencia alkalmazását megalapozó kutatások Nemzeti Programja
  • A magyar társadalom biztonságát elősegítő Nemzeti Program
  •  „Tiszta ivóvíz” Nemzeti Program
  • Fehérjetudomány és alkalmazásai Nemzeti Program.

A Nemzeti kiválósági programnak köszönhetően mintegy 1 milliárd forintos támogatást nyertek a szegedi ELI lézeres kutatóközponthoz kapcsolódó, elsősorban kísérleti kutatásokra, továbbá az elméleti matematikai kutatások és a gyakorlati, mesterséges intelligencián alapuló megoldások fejlesztésének összekapcsolására is. Hasonló összegű támogatást ítéltek oda A magyar társadalom biztonságát elősegítő, valamint a tiszta ivóvíz, továbbá a fehérjetudomány és alkalmazásai nemzeti programra.

 

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: ELI kutatás pályázat támogatás
Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés