Hirdetés
Túl a városon 2018. június 6. 17:04 Forrás: MTI/szeged.hu/Szeged Televízió

Sándorfalvától északra találták meg a medve nyomát, lehet, hogy csak Orbán kerítése állítja meg

Képgaléria
Hamarosan az autópálya közelébe kerülhet, ott viszont vadvédő kerítés van. Kérdés, hogy ez eltereli-e, mert egyébként simán képes lenne rajta átmászni.
Hirdetés
Hirdetés

Egy egészen friss medvelábnyom Sándorfalváról a Tölgyes allénál.

(fotó: Antal János)

A Szeged Televízió tudósítása a medvehelyzetről

Sándorfalvától északra találtak a nemzeti park szakemberei egy frissebb medvenyomot, a mackó továbbra is délre tart. 

A szakemberek szerint, ha így halad, hamarosan eléri az autópálya vadvédő kerítését. Kérdés, hogy ez majd eltéríti-e vagy majd megpróbál átmászni rajta.

Ha a kerítés mellett folytatja útját, akkor valószínűleg Domaszék mellett kell elvonulnia és előbb-utóbb eléri a határkerítést.

Korábban írtuk

Az állat már elhagyta Dócot és dél felé tart. Ami biztos, hogy nem a Tisza árterében közlekedik.

Lapunk elérte Veprik Róbertet, a Szegedi Vadaspark igazgatóját, aki napok óta a medvét követő csapattal van. Tőle tudjuk, hogy az állatot Dócon látták utoljára és dél felé tart. A Kiskunsági Nemzeti Park emberei fővárosi állatorvosokkal és a Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság rendőreivel figyelik, próbálják nyomon követni az állatot.

Az igazgató elmondta, hogy a medve egy ideje már nem a Tisza árterében mozog, szabad, nyílt területeken kóborol. A szakemberek mindenképpen szeretnék elkerülni, hogy betévedjen Szegedre, ez azonban nem könnyű feladat, ugyanis a különösen védett állatot kilőni semmiképpen sem akarják, elkábítani viszont csak 30-50 méteres távolságból tudják, ilyen közel pedig nehéz kerülni hozzá. Tovább nehezíti a helyzetet, hogy csak következtetni lehet arra, hogy merre halad tovább az állat, eddig folyamatosan északról dél felé tartott. 

A medve eddigi mozgásából logikusnak tűnne, hogy hamarosan, legkésőbb a hétvégén elhagyja az országot Szerbia felé, ezt azonban valószínűleg meg fogja akadályozni a 2015 óta a déli határszakaszon álló kerítés, amit a kormány a migránsok távoltartására húzott fel.

A medvének nincsenek papírjai és nem biztos, hogy legálisan tartózkodik-e az országban, ennek ellenére az biztosnak tűnik, hogy a határőrök nem fogják feltartóztatni és a tranzitzónába kísérni. Izgatottan várjuk a fejleményeket.

Természetesene különösen fontos kiemelni, hogy ha bárki látja az állatot, ne próbáljon meg a közelébe menni, vagy feltartzótatni, és elijeszteni sem, hanem kerülje el jó messzire és értesítse a hatóságokat!

Korábban írtuk

Eddig 300 kilométert tett meg a medve Magyarországon, az információk szerint csütörtök reggeltől már Csongrád megyében van, Tömörkény közelében látták. A szakemberek folyamatosan követik.

Nagy valószínűséggel dél felé halad a Tisza vonalában a medve, amely május végén először Nógrád megyében bukkant fel. Az állatot legutóbb a Csongrád megyei Tömörkénynél látták, majd a csütörtök délelőtti felhőszakadás elmosta nyomait, azóta nem találják – közölte a Kiskunsági Nemzeti Park.

A közlemény szerint a nemzeti park, a Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság, a térségi polgárőrségek és a helyi vadásztársaságok keresik a medvét. A Készenléti Rendőrség éjjel hőkamerával segíti a munkát, nappal drónt is használnak, de a sűrű növényzetben nem könnyű az észlelése.

A medvét 2-3 évesre becsülik, ivarérettség határán álló fiatal hím.

A nemzeti park is megerősítette, hogy mivel fokozottan védett állat, nem akarják kilőni. Szükség esetén csak elkábítanák, majd műholdas jeladót raknának rá, és a Bükki Nemzeti Parkba szállítanák, ahol szabadon engednék.

A közleményben ők is arra kérték az lakosságot, hogy – bár a medve eddig nem veszélyeztetett sem embert, sem háziállatot – ne menjenek a közelébe és ne akadályozzák mozgását.

Korábban a lapunknak nyilatkozó Veprik Róbert, a Szegedi Vadaspark igazgatója, aki részt vesz az állat keresésésben, szintén határozottan arra kérte a Csongrád megyeieket, hogy semmi esetre se próbáljanak kapcsolatba kerülni az állattal, ha látják, kerüljék el jó messzire és értesítsék a hatóságot.

Korábban írtuk:

Szerda este óta már Csongrád megyében kóborol a 2-3 éves, ivarérettség határán lévő fiatal hím medve, amely napok óta igazlomba tartja a közvéleményt.

Az állat csütörtök reggelig közel 35 kilométert tett meg a megyében és Tömörkény környékén jár – írja az Index. Az állat eddig Magyarországon közel 300 km-t tett meg.

Ezen az útvonalon járt a medve Magyarországon

A medvét a Kiskunsági Nemzeti Park szakemberei és rendőrök kísérik. Tisztes távolságból figyelik, hogy merre megy a fokozottan védett állat. Beavatkozásra, tehát altatólövedékkel való elkábítására csak akkor lehet szükség, ha önmagára vagy másra veszélyt jelentene – mondta a portálnak Kis Mónika a nemzeti park kommunikációs vezetője

Követő módban vagyunk, továbbra sem indokolja semmi, hogy beavatkozzunk az állat életébe, aki csak nekünk szokatlan módon kezdett el kóborolni, felfedezi magának a világot. Problémát és kárt nem okozott – tette hozzá.

Amennyiben mégis szükség lenne arra, hogy elkábítsák, akkor jeladóval látják el, majd a számára megfelelő, településektől távoli, nemzeti parki élőhelyen fogják szabadon engedni.

Korábban írtuk:

A Szeged.hu elérte a medve nyomában, folyamatosan mozgásban lévő csapat egyik tagját, Veprik Róbertet, a Szegedi Vadaspark igazgatóját, aki lapunknak úgy nyilatkozott, információik szerint a medve még nincs Csongrád megyében, viszont előfordulhat, hogy hamarosan átlépi a megyehatárt. A szakember kiemelte, hogy az állat fokozottan veszélyes, ezért arra kéri a Csongrád megyei lakosságot, hogy ha bárki látja a medvét, ne menjen a közelébe, ne próbálja meg feltartóztatni, hanem értesítse a hatóságokat. A Szegedi Vadaspark igazgatója továbbá elmondta, hogy nem akarják kilőni a medvét, a céljuk az, hogy befogják és egy számára megfelelő helyre szállítsák.

Egy lapunknak nyilatkozó vadász szakértő szerint a medve altatólövedékkel való elkábítása koránt sem könnyű és kockázatmentes feladat. Mivel a lövedék hatótávolsága nem túl nagy, mintegy 50 méter, ezért a használatához be kell cserkészni az állatot, ráadásul a lövedék nem hat azonnal, így különösen óvatosan kell eljárniuk a szakembereknek. Mivel a barnamedve védett állat ezért kilövése csak különleges engedéllyel lehetséges, vagy abban az esetben, ha emberre támad. A szakértő szerint, mivel a medve alapvetően fél az embertől, így erre csak akkor van esély, ha szorongatva, veszélyben érzi magát. Ezért is különösen fontos, hogy ne menjünk a közelébe és semmiképpen se próbáljunk kapcsolatba kerülni vele, és hogy senki ne próbálja elzavarni sem.

A nyolcvanas évek közepén Zebegény térségében jelent meg egy medve, amely többször is ottani iskolások közelébe került. Ezt az állatot akkor különleges engedéllyel az illetékes vadásztársaság vadászmestere meglőtte, az állat el is pusztult.

Korábban írtuk:

Még keresik az elkóborolt medvét – közölte a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság szerdán az MTI-vel. Felidézték: hétfőn Abony térségében figyeltek meg egy medvét, amelyet kedden Kocsér, szerda reggel pedig már Tiszaalpár környékén láttak.

Az eddigi megfigyelések szerint a medve jámboran viselkedik, elsősorban gyümölccsel táplálkozik, emberrel szemben nem tanúsított agressziót, ennek ellenére „semmilyen körülmények között nem javasolt szándékosan a közelébe menni” – emelték ki.

A Duna-Ipoly, a Kiskunsági és a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság természetvédelmi őrszolgálata, a Pest Megyei Rendőr-főkapitányság, a térségi polgárőrségek, és a helyi vadásztársaságok összefogásával folyamatosan nyomon követik a medvét. A Készenléti Rendőrség hőkamerával felszerelt helikopterrel, a természetvédelmi őrök drónnal is keresik a hatályos jogszabályaink szerint fokozottan védett állatot.

A Pest Megyei Rendőr-főkapitányság munkatársait a területileg illetékes Bács-Kiskun és Csongrád Megyei rendőrök váltották fel, ők segítik a munkát, gondoskodnak az esetleges alkalmi útlezárásról a lakosság és a medve védelmében – írták.

A munkában részt vesz Sós Endre, a Fővárosi Állat- és Növénykert vezető állatorvosa és Veprik Róbert, a Szegedi Vadaspark igazgatója is, nekik hatósági engedélyük van altatólövedék használatára. Ha elfogják a medvét, akkor jeladóval látják majd el a Bükki Nemzeti Park munkatársai, majd egy számára megfelelő, településektől távoli, nemzeti parki élőhelyen fogják szabadon engedni – olvasható a közleményben.

(fotó: illusztráció)

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: barna medve medve Kiskunsági Nemzeti Park Szegedi Vadaspark