Hirdetés
Művház 2018. június 6. 09:25

Újabb fesztiválon nyert díjakat a maszkosok Jami körzete

Hét díjat nyert az újvidéki Sterija Játékokon a szerb, montenegrói és magyar együttműködésben készült Jami körzet című előadás, amelynek hazai koprodukciós partnere a szegedi MASZK Egyesület.

Hirdetés

Az előadás a szegedi MASZK Egyesület, a belgrádi Bitef Színház, a tivati Tivat Kulturális Központ és az újvidéki Think Tank Studio koprodukciójában jött létre.

A 63. Sterija Játékok zsűrije hét kategóriában díjazta a produkciót: a Jami körzet lett a találkozó legjobb előadása, emellett Sterija-díjat kapott Milena Bogavac, az előadás szerzője, és Kokan Mladenović rendező, valamint Ivana Nestorović jelmeztervező.

A darabban szereplő három színésznő alakítását szintén díjazták: Sterija-díjat kapott Jelena Graovac és Nina Nešković is, a legjobb fiatal színésznő pedig Isidora Simijonović lett.
A kortárs szerb drámákat szemléző Sterija Játékok az egyik legrégebbi és legnevesebb színházi esemény Szerbiában.

A Jami körzet bemutatója 2017 tavaszán volt, itthon a tavalyi szegedi Thealter fesztiválon láthatta a közönség.

Az elmúlt bő egy évben az előadás végigjárta Szerbia legfontosabb játszóhelyeit és fesztiváljait, de bemutatták Montenegróban, Bosznia-Hercegovinában, Macedóniában, Horvátországban, Szlovéniában és Romániában is.

A Jami körzet alcíme szerint a világ legősibb nemzetéről szóló dokumentarista színházi előadás, és egy lehetséges, de persze fiktív eseményen alapul: a Szerbia, Horvátország és Bosznia-Hercegovina közös határán fekvő Jamena faluban a tudósok egy paleolit település nyomaira bukkannak. Kiderül, hogy a homo sapiens jóval idősebb, mint gondoltuk. Azonban mindhárom ország magának akarja kisajátítani a területet, egy sor abszurd elmélet üti fel a fejét arról, melyikükhöz tartozik, melyik nemzet a régebbi…

Kokan Mladenović, az egyik legizgalmasabb szerb rendező szokásához híven ebben a zenés áldokumentumjátékban is korunk politikai, társadalmi és kulturális problémáit vizsgálja, legfőképp a nacionalizmus veszélyeit és képtelenségeit veszi górcső alá.

Fotó: Révész Róbert

 

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: díj fesztivál MASZK