Hirdetés
Szegeden 2018. június 5. 12:43

Ha ez így megy tovább, nem lesznek Magyarországon nagyszülők

Képriport
A népességfogyásról és a teendőkről nemzeti konzultáción is megkérdeznek majd minket.

Hirdetés

A nevelés ügye címmel demográfiai és egészségpolitikai konferenciát rendez a Szeged-Csanádi Egyházmegye, a Gál Ferenc Főiskola, az EMMI, a Magyar Család- és Nővédelmi Tudományos Társaság, valamint a Diczfalusy Alapítvány a Szegedi Dóm Látogatóközpontjában. A rendezvény előtt sajtótájékoztatón számoltak be a szervezők a népesedéspolitika és az egészségügy aktuális kihívásairól.

Már a kormány legmagasabb szintű döntéshozói is felismerték, hogy komoly demográfiai kihívásokkal néz szembe a magyar társadalom. Egyesek szerint már csak tompítani tudjuk azokat a kedvezőtlen jelenségeket, amelyek a népességfogyáshoz vezetnek, mások szerint viszont még nincs késő a visszájára fordítani a folyamatokat. Bártfai György emeritus professzor, a Diczfalusy Alapítvány elnöke szerint a huszonnegyedik órában vagyunk, vagyis, ha megfelelő lépéseket tesz a kormányzat, még megakadályozhatjuk a tragédiát.

Bártfai professzor szerint a szemléletváltozás szükségességét mi sem indokolja jobban, minthogy az érintett fiatal generációk túl sokat várnak az orvostudománytól. Emlékeztetett arra a felmérésre, amelyben megkérdezték a szülőképes nőket, nem érzik-e problémának, hogy az anyák átlagban egyre idősebben szülik meg első gyermeküket. Ők azt mondták erre, hogy az orvostudomány feladata, hogy kitolják a szülőképesség korhatárát. Azt azonban orvosok tudják garantálni, hogy az akár negyvenhárom évesen szülő nő is élvezhesse az unokáival töltött éveket.

Mészáros János, az EMMI helyettes államtitkára ennél élesebben fogalmazott. Szerinte, ha a folyamatok nem vesznek gyors fordulatot, sem a férfiakból, sem a nőkből nem lesznek nagyszülők, mert nemcsak ők, de a gyerekeik is későn hozzák világra az utódaikat. Mészáros néhány kormányzati intézkedést megemlített ugyan, amelyek motiválhatják a minél fiatalabb gyerekvállalásra a szülőket, ám elismerte, hogy egy átfogó kormányzati stratégiára lesz szükség a népesség drasztikus fogyásának megakadályozására.

A szeged.hu kérdésére válaszolva a helyettes államtitkár megerősítette, a következő nemzeti konzultáció részei lesznek a népességfogyással kapcsolatos kérdések, ám a kampány indításának pontos időpontját még nem tudta megmondani, ugyanis a konzultációk koordinálása más tárcához tartozik. Mészáros szerint az elöregedő magyar társadalomban a népességfogyás megállítása létkérdés, ugyanis most évről évre egyre kevesebb aktív kereső tart el egyre több nyugdíjast. Véleménye szerint a családi támogatások rendszerének átalakítása fontos lépés volt, ám egyelőre nem elegendő ez ahhoz, hogy a pozitív irányú demográfiai változás bekövetkezzen.

Komoly gond ugyanakkor az is, hogy az egyre több nyugdíjas korú embert egyre kevesebb orvos lát el. Meglepő nyíltsággal beszélt erről a problémáról Svébis Mihály, a Magyar Kórházszövetség elnöke. Szerinte nem csupán azzal kell megküzdenie az egészségügyi ellátórendszernek, hogy az orvosok és ápolónők egy része elvándorol, hanem azzal, is, hogy az itthon maradók jelentős számban hagyják el a pályát. Ez szintén rendkívüli feszültségekhez vezet, akárcsak a magyar népesség csökkenése.

A szervezők minél több helyszínen, minél több szemszögből szeretnék megvitatni a problémákat, ezért hozták el a konferenciát Kecskemét és Gyula után Szegedre. A szakma ezúttal a nevelés fontosságára koncentrál, amit a személet formálása szempontjából rendkívül fontosnak tart Kozma Gábor, a Gál Ferenc Főiskola rektora, aki maga is előad a konferencián. Szeged azonban nem végállomás, az egészségügy és a népesedéspolitika kérdéseiről a későbbiekben Székesfehérváron, Pécsett Kiskunmajsán, Zentán, és Budapesten is rendeznek konferenciákat.

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: demográfia Gál Ferenc Főiskola népesség népességfogyás Szeged-Csanádi Egyházmegye