Hirdetés
Szegeden 2018. június 5. 10:53 Forrás: Szegedi Tükör

Végeztek 1953-ban, találkoztak 2018-ban

Négy iskolába jártak, holott mindvégig ugyanott tanultak a hatvanöt végzett gépészek és elektrotechnikusok. Déri Miksa nevét csak jóval később vette fel a Kálvária téri tanintézet, ahol újra összejöttek nosztalgiázni sok évtized után.
Hirdetés
Hirdetés

Az 1953-ban végzett 128 fiúból közel harmincan ünnepelték meg oldalbordáikkal együtt a 65. érettségi találkozójukat a Déri Miksa középiskola Kálvária téri épületében. Fábián Ferenc főszervező elmesélte, számára ez marad „A Technikum”. Nagyszerű tanárok tanították őket, akikre máig tisztelettel gondol vissza. A végzősökért akkoriban országszerte és még távolabb is harcoltak a munkahelyek, mert tudták, hogy a szegedi gépészek és elektrotechnikusok kiváló szakemberek. Európa, sőt a világ minden pontján megállták a helyüket.

Érdekességként az öregfiúktól megtudtuk, magukat csak „villamos osztálynak” hívták. És hogy bár az 1896-ban épült patinás Kálvária téri intézményből ki sem mozdultak, mégis négy iskola neve szerepel a bizonyítványaikban. A 12. Ipari Gimnázium vas-, fém- és gépipari osztályába iratkoztak be. Másodikosként már a 17. Általános Gépészeti Technikum padjait koptatták, harmadikban a 17. számú Kohó- és Gépipari Technikumba jártak. Végül a 17. számú Gépipari Technikum erőműgépészeti és villamosgép-gyártó tagozatáról ballagtak el.

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: érettségi találkozó