Szegeden 2018. június 5. 08:15

Légihadgyakorlat Szeged felett

A megszokottnál alacsonyabb magasságban húznak át Szeged felett a Herculesek. Nem kell megijedni a zajtól! Hadgyakorlatot tartanak két hétig.

Hirdetés
Hirdetés

Június 10-étől 22-éig nyolc nemzet részvételével légi szállítási gyakorlatot tartanak Szeged légterében nappal és éjszaka is. A jelzett időpontban katonai teherszállító repülőgépek, Herculesek húznak át a megszokottnál alacsonyabban felettünk, amely nagyobb zajhatással jár. A Magyar Honvédség – tájékoztatása szerint – arra törekszik, hogy a legkisebb mértékben zavarja a szegediek nyugalmát.

A C–130 Hercules négy hajtóművel felszerelt, légcsavaros, közepes teherszállító repülőgép, melyet az Amerikai Egyesült Államokban a Lockheed cég tervezett az 1950-es években és napjainkban is gyártják. Kategóriájában a világ legelterjedtebb repülőgépe. Ma több mint negyven különféle modell és verzió repül több mint ötven ország légierejében.

Mindenre képesek, mindenre alkalmasak a Herkyk

A C–130 képes kiépítetlen repülőtereken is le- és felszállni, mert eredetileg katonai csapatszállító, sebesültszállító és teherszállító szerepkörre tervezték. A repülőgép sokoldalúságát jellemzi, hogy számos más feladatra is alkalmazták, mint például földi támadó, kommandós csapatszállító, kutató-mentő, tudományos kutató, időjárás-előrejelző, légi utántöltő repülőgépként, valamint légi őrjáratozásra és tűzoltásra.

A gép kapacitása 20 ezer kilogramm vagy 92 személy vagy 64 ejtőernyős, vagy 74 hordágy két fős egészségügyi személyzettel.

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: ejtőernyős Hercules katonaság NATO honvédség