Hirdetés
Művház 2018. június 4. 13:51

A Régi Zsinagógában koncertezik a Budapesti Fesztiválzenekar

Az együttes évadról évadra egyre többet tesz azért, hogy zenéje ne szoruljon a koncerttermek falai közé. Este fél 8-kor kezdenek.

A szegedi koncerten Franc Schubert, Felix Mendelssohn-Bartoldy és Alekszandr Glazunov műveit játszák. A belépés ingyenes, de regisztrációhoz kötött.

Közösségi heteik keretében 2014 óta koncertezik a zenekar kamaraformációja elhagyatott, vagy funkciójukat vesztett vidéki zsinagógákban is, azzal a céllal, hogy az üresen maradt épületek újra megteljenek élettel, zenével és kultúrával.

Az együttes szerint a helyi közösségek a megszólaló dallamokon, történeteken, ízeken keresztül ismerhetik meg azt a sokszínűséget és toleranciát, amely egykor Magyarországot jellemezte.

Koncertjeiken zsidó vonatkozású szerzők művei, illetve klezmerdallamok hangzanak el.

– Sok faluban és kisvárosban, ahol már régóta nem él zsidó lakosság, áll még a zsinagóga. Néhol romos állapotban van, máshol bútoráruházat vagy sportcsarnokot alakítottak ki belőle. Ellátogatunk ezekre a helyekre, és ingyenes koncerteket adunk. Az emberek kíváncsiak, bejönnek a koncertre, a zene becsalogatja őket. A zenekar játszik, utána pedig a rabbi elmeséli, mi volt itt annak idején, hogyan működött az együttélés a zsidó közösséggel. Reméljük, hogy a szép zene és az ismertetés közelebb hozza az egykori zsidó közösség emlékét azokhoz, akik ma az épület körül élnek

– fogalmazta meg a zenekar vezetője, Fischer Iván a koncertsorozat lényegét.

A szegedi esemény különleges abból a szempontból is, hogy a Hajnóczy utcai Régi Zsinagóga nem egy elhagyatott épület: 1992 óta előadóművészeti programok, a többi között színházi előadások, táncprodukciók, irodalmi estek, koncertek helyszíne a MASZK Egyesület működtetésében.

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: koncert Régi Zsinagóga