Hirdetés
Hirdetés
Szegeden 2018. május 31. 14:51 Forrás: Szegedi Tükör

Botka László: Szegedet megőrizzük szabad városnak

Képgaléria
Botka László interjújában elmondta, miért tartja Szegedet különleges városnak. A polgármester értékelte az ellenzék választásokon nyújtott szereplését, különös tekintettel arra, hogy az MSZP június 2-án tartja a Csongrád megyei küldöttgyűlését. Szerinte amíg az ellenzéki pártok vezetői nem értik meg, miért nyert a Fidesz zsinórban harmadszor, semmi sem fog változni.

Hirdetés

– Többször mondta már, hogy Szeged különleges város. Mitől?

– Szegedet több mint másfél évtizede a békés, nyugodt építkezés jellemzi. Ennek folytatására szavaztak most is a szegediek, és nem telik el úgy hét, hogy ne kezdődne el valamilyen jelentősebb városi beruházás. Abban hiszek, hogy egy város akkor élhető, ha fejlődik. Szeged pedig fejlődik. Nem volt ez mindig így.

A 90-es évek végén arra a kérdésre, fejlődik-e Szeged, a város lakóinak csupán harminc százaléka válaszolt igennel. A kétezres évek közepén már a megkérdezettek hatvan, a legújabb felmérésekben pedig már a szegediek több mint hetven százaléka mondta, hogy fejlődik Szeged. Ez hatalmas eredmény, amiben minden szegedi munkája benne van!

Hiszen a szegediek jól tudják, csak közösen haladhatunk előre, és juthatunk messzebbre – akár a legnagyobb ellenszélben is, mert a város erejét az országban egyedülálló összetartó közössége adja.

– Az is egyedülálló az országban, hogy idén a város költségvetésnek több mint felét, 30 milliárd forintot fordítanak fejlesztésekre.

– A városi beruházások jelentős részét az Európai Unió támogatja, de az önkormányzat is milliárdokat biztosít saját forrásából a fejlesztésekre. Zajlik a Klapka tér, az újszegedi liget és Odessza felújítása, amit a Kolozsvári tér és Tarján rehabilitációja követ. Az egymilliárd forintból megújuló ligetben rekortán futópályát, kerékpárutat és szabadtéri kondiparkot építünk, fákat telepítünk, és felújítjuk a szabadtéri színpadot. A Zöld Város Programban teljesen felújítjuk a városrészeket, XXI. századi körülmények között élhetnek majd Odesszában és Tarjánban az ott lakók, hiszen minden megújul, ami a lakóházakat körbeveszi: parkok, játszóterek, járdák és utak. Saját forrásból közel félmilliárd forintot költünk idén a városrészi központok felújítására. Valódi közösségi térként funkcionálhat a felújítás után a Klapka és a Kolozsvári tér, valamint az új dorozsmai egészségház melletti terület. Dorozsmán egy korszerű kispiac is épül. Itt nemcsak a zöldterületek bővülnek és szépülnek meg, de köztéri kondieszközöket is telepítünk, megújulnak a sportpályák, játszóterek, így a pihenés mellett sportolásra is lehetőség nyílik.

„A szegediek jól tudják, csak közösen haladhatunk előre, és juthatunk messzebbre – akár a legnagyobb ellenszélben is” (fotók: Iványi Aurél)

– A kívánságlista élén már évek óta az új fedett uszoda megépítése, valamint az utak és járdák felújítása szerepel.

– Az önkormányzat már egymilliárd forintot költött az új uszoda terveinek elkészítésére és a terület előkészítésére. A beruházás központi támogatásból valósul meg. Idén több mint kétmilliárd forintból számtalan út és járda újul meg. Faltól falig átépítjük a nyári szünetben a Tisza Lajos körutat a nagyáruház mögött és a Novotelnél, valamint megépül az új körforgalom a Szilléri sugárút és a Debreceni utca kereszteződésében. Ezek értéke összesen 960 millió forint, amiből 220 milliót fedez az önkormányzat, a többit pedig a város rendelkezésére álló uniós forrásból költjük rá. Őszre harminchat busz- és trolibuszmegállót újítunk fel városszerte 420 millió forintból. A munka már elkezdődött szerte a városban. Ilyen átfogó megállókorszerűsítés még nem volt Szegeden. Folytatjuk a bölcsődék, az óvodák és az iskolák korszerűsítését, amire nyolcmilliárd forintot költ a város két év alatt. A forrás nagyobbik része uniós forrás, a többi önkormányzati önrész. Idén megújul az Agyagos utca, a szentmihályi és a Gyík utcai bölcsőde, a Garam és a Kemes utcai, a Tünde téri, valamint a klebelsbergtelepi óvoda, illetve a makkosházi, a Tarjáni Kéttannyelvű, a Tabán utcai és a Weöres Sándor Általános Iskola. Az egészségügy fejlesztésére egymilliárd forintot fordít a város két év alatt. Már elkészült a Budapesti körúti és a Korondi utcai orvosi rendelő, valamint az újonnan épült dorozsmai egészségház. Megújul a jövőben a Tapolcsányi utcai rendelő, a Gáspár Zoltán utcában pedig egy meglévő épületből alakítunk ki orvosi rendelőt. Folyamatosan bővül a kerékpárút-hálózat is, hiszen ma már háromszor annyian bicikliznek Szegeden, mint a kilencvenes években. Idén Sándorfalva felé és Tarjánban az Algyői út irányába építünk bicikliutat. Az országban egyedülálló szociális bérlakásprogramot indítottunk, és három év alatt hatszáz lakást újítunk fel másfél milliárd forintból, és adunk bérbe rászoruló családoknak. Idén az utolsó kétszáz lakást újítjuk fel. Szeged odafigyel a rászorulókra, hiszen szociális célokra a korábbi 400 és 500 millióval szemben idén már 600 millió forintot fordít a város.

– Beszéljünk az áprilisi választásokról, ahol a Fidesz újra kétharmados többséget szerzett! Értékelje a helyzetet, az ellenzék szereplését!

– Nehéz helyzetben vagyok, mert egyrészt Szegedet megőriztük kétharmados ellenzéki városnak. Szeged polgáraival közösen egyedülálló eredményt értünk el. Másrészt viszont tavaly januárban világos, egyértelmű stratégiával álltam a nyilvánosság elé, amelynek az volt a lényege: csak egységesen, közös indulással lehet a Fideszt legyőzni. De úgy le lehet. Akkor az ellenzéki pártok vezetői önzésből, árulásból, butaságból elutasították. Nekik nem a választóik érdeke, hanem a saját túlélésük volt a fontos.

Megértem az óriási dühöt, amit az emberek az ellenzéki pártokkal szemben éreznek. A parlamentben ülő pártok többszörösen leszerepeltek. Legutoljára azzal, hogy nem tudták még az újabb kétharmadot se megakadályozni. A kétharmad nem szolgálja még a Fidesz-szavazók érdekét sem, mert senki sem akar olyan országban élni, ahol a szabályokat kénye-kedve szerint akár naponta szabhatja át a hatalom. A választások előtt már minden ellenzéki vezető látta, hogy a választást nem lehet megnyerni, de a kétharmadot még meg lehet akadályozni. Ők mégse ezt tették. Ezért a felelősségük óriási, a Jobbiktól az LMP-n át az MSZP-ig!

Orbán lényegében egypártrendszert épített, és ehhez aktívan hozzájárultak az ellenzék vezetői, ki ostobaságból, ki érdekből. Amíg nem értik meg Budapesten, hogy miért nyert a Fidesz zsinórban harmadszor, semmi se fog változni. Amíg nem értik meg, hogy nem a választókat kell szidni a vereség után, hanem meg kell őket érteni, és legfőképp dolgozni kellene értük, minden marad a régiben. Nem elég azt mondani, hogy holnaptól nem Orbán Viktor a miniszterelnök, mert ettől még nem fog veszíteni. Helyi ügyeket kell megoldani közösen, bal- és jobboldaliaknak együtt. Az emberek életét kell könnyebbé és jobbá tenni. Mi Szegeden ezt tesszük. Engem nem érdekel, ki kire szavazott korábban. Az a fontos, hogy becsületes ember legyen, aki a közösségének, a családjának és a hazájának jót akar. A szomszédváros polgármesterével, Márki-Zay Péterrel is ezen dolgozunk, mert sokkal több van, ami összeköt minket, mint ami szétválaszt. A jövőben még szorosabbra szeretnénk fűzni a közöttünk lévő szövetséget, mert csak ezen az alapon lehet lépésről lépésre újraszervezni a demokratikus Magyarországot.

„Orbán lényegében egypártrendszert épített, és ehhez aktívan hozzájárultak az ellenzék vezetői, ki ostobaságból, ki érdekből”

– És milyen szerepet vállal ebben?

– Lejárt a megyei elnöki mandátumom, és tizennyolc év után nem vállalok tisztséget az MSZP-ben. A megyei elnök Szabó Sándor országgyűlési képviselő lesz. Mostantól teljes erővel szeretném képviselni Szeged minden választóját. Azokat is, akik most nem mi a jelöltünkre szavaztak, és hiszem, hogy a szegediekkel közösen meg tudjuk őrizni Szegedet kétharmados demokratikus, szabad városnak. Tudom és érzem a felelősséget, ami a polgármesterséggel jár az ilyen nehéz időkben. Szeged nagyon különleges hely, mára az egyik utolsó szigete az európai demokratikus Magyarországnak.

– Mire számít a következő kampányban?

– Mi tenni fogjuk a dolgunkat, ahogy eddig is. A Fidesz részéről semmi jóra nem számítok, mert már jól ismerem a gyűlöletgépezetüket, de minél többet hazudnak és rágalmaznak, annál elszántabb leszek. Mert Szeged nem eladó, mindent meg fogunk tenni, hogy megvédjük a városunkat!

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: Botka László MSZP Szegedi Tükör
Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés