Hirdetés
Hirdetés
Művház 2018. május 30. 13:16

Gazdát cserélt a stafétabot a színházban

Képriport
Lezárult egy tízéves korszak a szegedi színház történetében. Ma évadzáró társulati ülésen adta át jelképesen a stafétabotot a társulatot tíz évig vezető Gyüdi Sándor, a kinevezett új főigazgatónak, Barnák Lászlónak, aki egy jól teljesítő színházat vihet tovább.

Hirdetés

A 2017/2018-as évadban összesen 310 saját előadást láthattak a szegedi színházbarátok.

Az évad legtöbb nézőt vonzó darabja a János vitéz volt, amelynek harminchat előadását több mint 14 ezer 500-an látták. Ha a vendégjátékokat is számoljuk, akkor szinte egyetlen este sem maradtak színházi élmény nélkül az évadban a szegediek – derült ki a szerdai évadzáró társulati ülésen.

Kozma József szerint a jó színház megjavítja az életünket.

– Egy jó színházhoz pedig nemcsak jó társulat, hanem jó közönség is kell! – emelte ki a Kulturális, Oktatási, Idegenforgalmi és Ifjúsági Bizottsága elnöke.

Az önkormányzatnak a technikai és pénzügyi feltételek biztosítása mellett segíteni kell a közönséggé nevelést is. Ezért civil szervezeteket és egyéb kulturális rendezvényeket – többek között iskolai színházi előadásokat – is támogat.

A magunk mögött hagyott évad eredményeit a társulat eddigi vezetője, Gyüdi Sándor főigazgató foglalta össze.

Elsőként az operatagozat munkáját értékelte, amely – a vendégszereplések mellett – összesen 91 alkalommal lépett fel Szegeden. Az évad öt bemutatója közül a legnézettebb János vitéz mellett több mint 10 ezren látták a Bál a Savoyban előadásait is.

A drámatagozat kilenc hónap alatt nyolc bemutatót tartott: legtöbbször, tizenkét alkalommal a Ványabácsit adták elő, de nagy előadásszámban ment a János király, az Amadeus és a Kazamaták című darab is.

A gyermekeknek színre vitt Félőlény harmincnyolc előadását 13 ezer 385-en látták – ami szintén rekordnak számít.

Két új koreográfiát mutatott be az évadban a Szegedi Kortárs Balett, amelyeket összesen huszonegy alkalommal láthattak a szegedi nézők. Ezen túl két korábbi táncestjüket is bemutatták, összesen öt alkalommal.

A legnagyobb nézettséget a zenés daraboknál a Bál a Savoyban érte el, itt az átlagos nézőszám 475 volt előadásonként. A kisszínházi darabok között egy ősbemutató, az Utánképzés vezet, átlagosan 229-en ültek a nézőtéren egy-egy előadáson.

A művészek is csúcsokat döntöttek az idén. Borsos Bea 113 este állt a színpadon, a férfiak közül pedig Gömöri Krisztián tartja a színpadra lépések számában a rekordot, őt 98 alkalommal láthattuk valamilyen szerepben.

A társulat új, kinevezett főigazgatója, Barnák László a következő évad terveiről és feladatairól szólt. A két játszóhelyen összesen tizenöt bemutatót tartanak a 2018/2019-es évadban: három opera, három vígjáték, négy színmű, egy musical, két zenés gyerekdarab, valamint két balettpremier várja majd a színházlátogatókat jövő év májusáig.

A műsorterv változatos: újra felfedezett klasszikusok és kortárs művek, prózai és zenés darabok egyaránt szerepelnek a kínálatban.

A színészekkel és rendezőkkel még folynak az egyeztetések és több castingot is tartanak.

Az intézményt július 1-jétől irányító színész-rendező arról is beszélt, hogy

az új évadban kilenc korábbi társulati tag már nem vesz részt, helyettük viszont öt új színészt szerződtettek és több vendégművész is részt vesz majd a darabok színpadra állításában.

Barnák László sikeresnek nevezte a május második hetében indított előbérletezési kampányukat: eddig 11 millió 345 ezer forint folyt be a színház kasszájába, amely komoly segítséget jelent az őszi bemutatók színpadra állításában.

Hagyományosan az évadzárón adták át a város és a színház művészeti elismeréseit. Összesen tízen vehettek át valamilyen elismerést és több Örökös taggal is gyarapodott a társulat.

A 2017/2018-as színházi évad díjazottai

Vaszy Viktor-díj Pál Tamás karmester
Makó Lajos-díj Csorba Kata színművész
Imre Zoltán-díj Takács Zsófia táncművész
Énekkari nívódíj Somogyvári Tímea Zita
Varga Mátyás-díj Tapodi Mihály lakatos
SZTE közönségdíj Waskovics Andrea és Pataki Ferenc
Évad énekese Kelemen Zoltán
Évad ifjú énekese Turpinszky Gippert Béla
Évad ifjú énekesnője Ádám Zsuzsanna

Videónk is van! Nézze meg a Szeged Televízió híradójának riportját is!

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: Barnák László Gyüdi Sándor Kozma József Szegedi Nemzeti Színház
Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés