Hirdetés
Hirdetés
Szegeden 2018. május 30. 10:19 Forrás: Szegedi Tükör

Évtizedes álom válik valóra: kerékpárút épül Sándorfalváig

Képriport
Öt hónap alatt építik meg a szegedi szakaszt. A hálózatfejlesztés nem áll meg.

Hirdetés

– Szeged és Sándorfalva évtizedes álma válik valóra. Megkezdődik a Szegedet Sándorfalvával összekötő kerékpárút építése. Úgy terveztük meg a beruházást, hogy a két település közigazgatási határára között valósuljon meg. Ez azt jelenti, hogy a 6,2 kilométer innen indul, és Szeged építi meg közel félmilliárd forintból – mondta szerdai sajtótájékoztatóján Botka László, Szeged polgármestere a Sándorfalvi úton, az M43-as sztrádafelhajtó előtt.

A kivitelező Colas Út Zrt. öt hónapos határidőt vállalt. Két és fél méter széles kerékpárút épül, fél méteres padkával, és a közvetlen környezetében lévő zöldterületet is rendezik.

A sándorfalvi szakaszt a kisváros önkormányzata építi meg. Mindkét település európai uniós forrásokat vesz hozzá igénybe, azaz a szegedi beruházást döntő részben a Szegednek járó uniós keretből finanszírozzák, a többi a város önrésze. Ugyanígy jár el Sándorfalva is.

Botka László hangsúlyozta, az elmúlt években és a következő időszakban is a szegedi városfejlesztések között az egyik legfontosabb a kerékpárutak fejlesztése. A statisztikák szerint ugyanis a szegediek ötöde rendszeresen kerékpárral közlekedik; ez a legmagasabb a hazai települések közül. Ezért a kerékpáros szervezetek Magyarország Amszterdamjának hívják Szegedet. Tizenöt éve nagyjából negyven kilométeres kerékpárút-hálózat létezett a városban, a következő években azt tervezi az önkormányzat, hogy megduplázza ezt a számot. A város rendelkezésére álló 34 milliárd forintos uniós fejlesztési keretből közel három milliárdot fordítanak kerékpárút-fejlesztésre. Bordány felé, a lézerközponthoz és a logisztikai központhoz, illetve Tarján és Baktó között is épül kerékpárút. Emellett minden, a városban zajló útfelújításnak is része a bicikliút felújítása, illetve bővítése.

Gajdosné Pataki Zsuzsanna, Sándorfalva polgármestere elmondta, városa a saját részét a megyei önkormányzattal együtt pályázta meg, illetve Dóccal és Ópusztaszerrel. Tizenhét kilométeres út épül, vagyis a szegediek nem csak Sándorfalváig tekerhetnek biztonságosan, hanem egészen Ópusztaszerig eljuthatnak. Onnan pedig körbejárhatják akár az egész megyét. Sándorfalva jelenleg a közbeszerzéseknél tart, az egész beruházásnak 2019 őszéig kell elkészülnie.

Videónk is van! Nézz meg a Szeged Televízió híradójának riportját is!

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: Botka László kerékpárút kerékpárút-építés Sándorfalva Sándorfalvi út Colas Út Zrt. Gajdosné Pataki Zsuzsanna
Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés