Hirdetés
  • Kezdőlap
  • Hírek
  • Művház
  • Megihlette őket a Metropolitan Opera: ez történik a Szegedi Szabadtérin előadás előtt
Művház 2018. május 30. 14:25

Megihlette őket a Metropolitan Opera: ez történik a Szegedi Szabadtérin előadás előtt

Két órával a kezdés előtt elkezdtek forgatni és videóra vettek mindent, ami történik. Az ötletet New York-ból kölcsönözték. Színházbarátoknak kötelező!

Az előadások előtti pergő pillanatokkal idézi meg a Dóm téri fesztiválhangulatot a szegedi szabadtéri legújabb kisfilmje.

Bodrogi Gyula és Görög László kezdést megelőző összekacsintásánál talán nincs is „szegediszabadtéribb” momentum.

Az idei évad egy hónap múlva indul, a Dóm téri nézőteret és színpadot a hét elején kezdték el építeni.  
Tavaly nyáron, a Vízkereszt, vagy amit akartok bemutatója előtt forgatta a Szegedi Szabadtéri Játékok azt az image filmnek is szánt anyagot, melyből most, az idei szezon előkészületeihez igazodva, megszületett a végleges verzió.

A koncepció szerint a kamera végigmegy a Dóm téri helyszíneken, a színpadtól elkezdve az öltözőkön át a tizenhat méter magas világítási toronyig, eközben pedig a képet hol felgyorsítva, hol lelassítva bemutatja a mozgalmas, előkészületekkel teli két órát az előadás előtt. Vagyis mindent, amit a hamarosan kezdődő produkció közönsége nem láthat, és ami a kellemes nyáresti szórakozáshoz szükséges a kulisszák mögött.

Megnézhetjük például, ahogy Bodrogi Gyulára mikroport kerül, ahogy a színészek a tapsrendet gyakorolják éppen, vagy ahogyan az öltöztető a jelmezeket készíti elő.

A Mapix Film csapata nem írt forgatókönyvet, így véletlenszerűen kerültek a szereplők és szituációk az objektív elé. A képi világot hol informatív, hol szórakoztató feliratok valamint Molnár Viktor zeneszerző napfényes dallamai egészítik ki.

A videó koncepcióját a Metropolitan Operától kölcsönözte a szegedi szabadtéri, pusztán mert zseniálisnak találták az elgondolást és a megvalósítást. A MET-nek a The New York Times készített hasonló felvételt, What happens just before show time címmel. A szabadtéri és a Mapix úgy gondolta, Magyarország legnagyobb színházi fesztiválja megérdemel egy hasonló kisfilmet.

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: Dóm tér Szegedi Szabadtéri Játékok videó