Hirdetés
Hirdetés
Túl a városon 2018. május 29. 09:09

Végre benyújtható az első számú szégyentörvény

Hatszáz érdemi javaslat „érkezett be” a kormányhoz, és „levonták a megfelelő következtetéseket”.

Hirdetés

Januárban egyik pillanatról a másikra elkészült a törvénycsomag, amelynek „lényegét” egyből óriásplakátokra tették, hogy „megértsük annak fontosságát”. Első körben az lett volna a törvényben, hogy a „tömeges migrációt propagáló, külföldről támogatott szervezeteknek” regisztrálni kell magukat, a tevékenységükről nyilvánosan számot kell adni, egy kisebb vagyont kell fizetniük az államnak, a segítőik pedig nem mehetnének oda a határhoz, sőt az egész ország területéről kitilthatók lennének. Ez Szegeden különösen nevetséges szintre lépett: mivel a Szeged Nagyállomás beleesett a „Soros zónába”, így az eredeti törvénytervezet szerint a pályaudvaron sem tartózkodhatna olyan ember, aki civil szervezeteket támogatott.

Soros György alapítványa közölte, kiállnak a civil szervezetek mellett, majd február elején kiderült, két héten belül parlament elé kerül a „Stop Soros”: február 13-án sokkal szigorúbb szabályokkal nyújtották be Tuzson Bencéék a törvénytervezetet. A legfőbb szigorítás, hogy nem regisztrációs kötelezettséget, hanem engedélyhez kötöttséget írnának elő a migrációt „szervező, támogató, finanszírozó” szervezeteknek, az engedélyt belügyminiszter adná ki. Csakhogy ehhez a nemzetbiztonsági törvényt is módosítani kell, a szolgálatoknak kötelességük lesz nemzetbiztonsági szempontból átvizsgálni a kérelmező szervezeteket.

Ekkor már az Európai Tanács is megszólalt, ám az ilyesmi nem rettenti meg az Orbán-kormányt, és a legegyszerűbben oldották meg a választ az érdemi reakció helyett:

Nils Muiznieks emberi jogi biztos Soros embere.

Ezután nem sokkal azt is eldöntötte a Fidesz-frakció, hogy csak az új parlament dönt majd a törvénytervezetről. Itt tartunk most, ez a döntés előtti vita kezdődik most el. Hiába reagált azóta az ENSZ, a német kormány, a Velencei Bizottság, hiába fejezte ki szolidaritását hetvenhét külföldi egyetemi oktató és tudós a Magyar Helsinki Bizottsággal és a független magyar civil társadalommal, ma elkezdődik a törvénytervezet tárgyalása.

Magyarország egy kicsit megint rosszabb ország lesz.

gszl

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: Soros Alapítvány Soros György Országgyűlés parlament Stop Soros
Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés