Hirdetés
Hirdetés
Szegeden 2018. május 26. 18:20

Ami a hídivásárban nem kapható, az nincs

Képriport
Májusi eső aranyat ér – tartja a mondás. Szombat délelőtt dúsgazdagnak érezhették magukat a szegediek. Az égi áldás legfeljebb a hídivásár árusait gondolkodtatta el, ők elszegényednek, ha így marad az idő. De nem maradt így: délben kidugta a fejét a nap, és beindult a nagyüzem a Belvárosi hídon.

Hirdetés

Mintha hirtelen egy színes kendőt terítettek volna a Tisza hátára, egy csapásra életre keltek a kézművesek sátrai, megkezdődött a hídivásár. Ahol máskor buszok járnak és biciklisek tekernek, ott most vasárnap estig mézeskalácsosok és bőrdíszművesek kínálják portékáikat.

A Viszkis kerámiái évek óta népszerűek

Több mint kétszáz kézműves és kismester árulja portékáját a városünnep második hétvégéjén, két napon át a Belvárosi hídon.

A hétszáz méter hosszú kirakodó vásár mára már kinőtte az öreg hidat, a vége belecsúszik a Széchenyi téri borfesztivál sátrai közé. Így nemcsak a borászok, de a mesteremberek is elmondhatják:

az idei fesztiválnak valóban ez a legek hétvégéje, hiszen ilyen sok árus és ilyen sok látogató egyszerre csak nagyon ritkán nyüzsög a városban.

Tizenkilenc év alatt Magyarország második legnagyobb kézműves vásárává nőtte ki magát a szegedi: a kismesterek, kereskedők és civil szervezetek jó néhány éve már az Oskola utcát és a Dóm tér egy részét is belakták.

A kézművesek többsége már visszatérő vendég: évek óta itt van a például Viszkis is, Ambrus Attila és kerámiái népszerűsége az idén is töretlen. Nagy Bandó András, lánya, Natália is visszatérő vendég, ő gyermekkönyveit kínálja idén is a híd belvároshoz közeli feljárójában.

Marcipán, csikóbőrös kulacs és szalámi

Szeretnek bennünket a késes mesterek is: most is legalább fél tucat kínálja bicskáit, késeit, bárdjait a vásárban – jöttek Budapestről, Debrecenből és Nyíregyházáról is.

Jól megférnek egymással idén is a Belvárosi hídon az akciósan kínált hűtőmágnesek, a különféle tarisznyák, a királyi marcipános desszert és a szaruból készült hajcsatok. Egy biztos, aki a Tisza fölött szeretne vásárolni vagy enni-inni, jól teszi, ha indulás előtt feltölti a pénztárcáját.

Dömpingszezonja van az epernek is. A híd lábánál 1200 forintért kínálták kilóját, aki pedig maradandó vásárfiára vágyik, az választhat mindenféle apróbb-nagyobb emléket: körtemuzsikát vagy mandalát 1500 forintért, csikóbőrös kulacsot 20, motoros bőrsapkát 23 ezerért.

A hídon most is jól megfér a fésűk és hajcsatok szomszédságában a kolbász és a tepertő, a szarvas szalámi és a vaddisznófelvágott.

Vágták a fát hűvös halomba

A Belvárosi híd úgy vonzotta ma a programokat, mint mágnes a vasat. A Móra-múzeum mögötti szabad területen immár negyedik alkalommal rendezték meg a favágók versenyét.

A Stihl Bajnokok Bajnoka elnevezésű vetélkedést megnézve az embernek azonnal az jut az eszébe, mindet el kell felejtenie, amit eddig a favágásról és  favágókról gondolt.

Nem úgy van az, hogy kimegy az ember az erdőre, fogja a fejszét, vagy a fűrészt, kidönt egy fát és azzal kész. A profik egészen másként csinálják.

– A versenyzők most készen kapják a farönköket és azokkal mindent meg kell csinálniuk, amit a napi erdei munka során is elvégeznek – mondta el a főszervező, Marozsán Zoltán.

Mi mindent kellett a versenyen bemutatni a nyolc csapatban küzdő 32 favágónak?

Többek között a gallyazást, a választékolást, a darabolást, a fejszével való hasítást, és a sarangolást, amit mi egyszerűen csak farakásnak mondanánk.

Marozsán Zoltán azt is elmondta, Szegedre a területi döntők után már csak az ország legjobb favágói jutnak el: az idei versenyen nyolc csapat állt rajthoz. Az erdészek időre oldják meg a feladatokat, de aki a sietség miatt hibát vét, értékes pontokat veszít.

– Az egész verseny célja az, hogy bebizonyítsuk, úgy is lehet gyors és pontos munkát végezni, ha mindenki betartja a biztonsági előírásokat és felveszi a megfelelő védőfelszerelést – mondta végül a főszervező.

A Móra-parkot megszállta a honvédség

Nemcsak a favágók, a katonák munkáját is érdeklődve figyelték ma délután a szegediek. A Móra-parkban az érdeklődők késő délutánig ismerkedhettek a haditechnikai eszközökkel, a toborzók, a vegyvédelmi területen dolgozók munkájával.

Nagy érdeklődés kíséri idén is a hídivásár egy másik kísérőprogramját, a testvérvárosok bemutatkozását is. Az Oskola utca elején felállított sátrakban szabadkai, temesvári, kotori, lodzi, darmstadti, toledói és cambridgei kiadványokat, apró ajándékokat is lehetett kapni.

Az Oskola utca nemcsak a testvérvárosok bemutatkozásának ad helyet, hanem a vásár ideje alatt idén is ide költözött a Civilek utcája: a legkülönfélébb tevékenységeket ellátó szervezetek, alapítványok és egyesületek munkájával és törekvéseivel ismerkedhetnek meg az érdeklődők.

A kiállítók bemutatókkal, gyerekfoglalkozásokkal és játékos programokkal várják vasárnap estig az érdeklődőket.

Már az első napon népszerűek a könyves sátrak is: az árusoknál sokan meg-megállnak, hogy találjanak maguknak valami szép olvasnivalót az ünnepi forgatag utáni csendesebb napokra.

De az még kicsit távolabb van, vasárnap estig igazi fesztiváli nagyüzem dübörög a városban.

Az idokep.hu internetes portál szegedi előrejelzése szerint holnap délelőtt jó időre számíthatunk, késő délután viszont lokálisan záporok, zivatarok kialakulására kell számítani. Csak reménykedhetünk benne: mi megússzuk!

Videónk is van! Nézze meg a Szeged Televízió híradójának riportját is!

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: hídivásár Szeged Napja Ünnepségsorozat
Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés