Hirdetés
Szegeden 2018. május 26. 11:27

Már békülne az Új Nemzedék – a szegedi civilek viszont óvatosak

Kétórás tárgyalás után sem jutott egyezségre a héten a novemberben az Új Nemzedék Központ szegedi közösségi teréből kitiltott helyi LMBT szervezet és a ház vezetése. A budapesti központ már békülne, a civilek óvatosak – a döntés most már a hatóságra vár.

Hirdetés

Szegedi civilek feljelentést tettek, mert az Új Nemzedék Központ – szerintük mondva csinált okokból – több hónapi együttműködés után egyik napról a másikra hirtelen kitiltotta őket a szegedi intézményből.

A héten Szegeden, a városháza szürke épületében tartottak tárgyalást abban a jogvitában, amely az Új Nemzedék Központ és a szegedi LMBT szervezet között robbant ki.

Soós Andrea, az Egyenlő Bánásmód Hatóság főreferense többször is megpróbálta rábeszélni a feleket, üljenek le és egyezzenek meg egymást között, hiszen a fővárosi központ is ezt ajánlotta a szegedi civileknek. Ők viszont úgy érezték, nincs garancia arra, hogy később nem ismétlődik meg az, hogy ismét az utcára kerülnek.

Az ügy előzménye, hogy több hónapon át tartó gyümölcsöző együttműködés után tavaly november 24-én közölte az Új Nemzedék Központ Nonprofit Kft. a Szegedi LMBT Közösségért Csoporttal, hogy az LMBTQ-szervezetek a jövőben nem szervezhetnek több programot a közösségi terekben. Így a szegedi csoportot gyakorlatilag kitiltották korábbi helyükről.

Az indoklás az volt, hogy az LMBTQ-szervezetek azonos elbírálás alá esnek a politikai pártokkal, mivel „politizálnak”, azaz szeretnének beleszólni az őket érintő közügyekbe.

Csakhogy az Új Nemzedék maga sem felel meg ennek a kritériumnak: a vezetőség az egyik politikai párt tagjaiból áll, valamint „Rólad szól!” címmel ugyanezen párt politikusai tartanak rendszeresen országos beszélgetéssorozatot az ifjúsági terekben.

Ráadásul az Új Nemzedék honlapja szerint országszerte antidiszkriminációs és esélyegyenlőségi képzést is tartanak, amelynek célja

„a résztvevők ismereteinek bővítése a diszkriminációmentesség és az egyenlő bánásmód érvényesítésének feladatairól és eszközeiről”, valamint „az esélyegyenlőséggel kapcsolatos alapismeretek elsajátítása, a diszkrimináció megelőzése és leküzdésére való képesség fejlesztése”.

Ennek ismeretében még különösebb volt a döntés.

A szegedi szervezet ezt az ellentmondást felismerve fordult az Egyenlő Bánásmód Hatósághoz, amely az ügyben első alkalommal tartott a héten Szegeden tárgyalást.

A Szegedi LMBT Közösségért Csoport pártpolitikát soha nem folytatott, pártsemlegesen működik, mégis kitiltották az Új Nemzedék közösségi tereiből a csoport közösségfejlesztő programjait, amelyeknek politikai töltete soha, még csak nyomokban sem volt – mondta el a városháza szürke épületében megtartott tárgyaláson Kiss Anna, a csoport vezetője.

A tárgyalást vezető Soós Andrea főreferens tanúként meghallgatta a szegedi közösségi tér vezetőjét, akivel a helyi csoportnak tavaly november végét megelőzően felhőtlen volt a kapcsolata.

Farkas Zita elmondta, a csoporttal 2017 áprilisában került kapcsolatba, amikor a szegedi központ ajtajára kitették a „Biztonságos tér” matricát.

Később összesen 17 programot szervezetek a központban, panasz sosem érkezett rájuk, probléma sem volt velük. Novemberben a budapesti Új Nemzedék Központból telefonon szóltak, hogy a jövőben nem kívánatos a szegedi csoport. A döntést a központ nem indokolta, de politikai okokra hivatkoztak.

Az Új Nemzedék Központot képviselő ügyvéd, Vígh András írásban és a tárgyaláson is egyezséget ajánlott, amelynek lényege, hogy részletesen mindenről egyezzenek meg a felek és mindezt foglalják is írásba.

A szegedi csoportot képviselő Kiss Anna viszont ezt azért nem fogadta el, mert szerinte éppen az egyenlő bánásmód csorbulna ezzel. A többi szervezetnek ugyanis nem kell előre programtervet készíteni, és mindent írásba foglalni. Ők a korábbi állapotot szeretnék visszaállítani, amikor korlátozás nélkül, személyes megbeszélés alapján szervezhették a programokat. Nem is érti, rájuk miért vonatkoznának más szabályok, mint a többiekre?

Az Új Nemzedéket képviselő ügyvéd szerint, a többiek nem jelentették fel a központot, a szegediekkel ezért más az eljárás.

Kétórás tárgyalás után sem sikerült megállapodásra jutni – így az ügyben végül az Egyenlő Bánásmód Hatóság hoz majd határozatot.

Nyitóképünkön a szegedi Új Nemzedék Központ egyik munkatársa kihelyezi a „Biztonságos tér” matricát 2017 áprilisában (fotó: Szegedi LMBT Közösségért Csoport)

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: Új Nemzedék Szegedi Közösség Tér Egyenlő Bánásmód Hatóság LMBT csoport