Hirdetés
Hirdetés
Szegeden 2018. május 25. 13:25

209-es, Temesvár, 213-as, Łódz a neved!

Képriport
Szeged lengyelországi és romániai testvérvárosáról is elneveztek egy-egy csuklós Tatra villamost.

Hirdetés

Folytatódott a hagyomány: 2009 óta minden évben Szeged Napjához kapcsolódva Szeged egy testvérvárosának nevét veszi fel egy Tatra villamos. Az idén két névadót is tartottak az Indóház téren, ugyanis a lengyel Łódz és a romániai Temesvár neve is felkerült egy-egy villamosra.

A két szerelvény 28, illetve 30 éves, ám Németh Zoltán Ádám, a Szegedi Közlekedési Társaság Kft. ügyvezetői igazgatói megbízottja elmondta, a villamosok életkorát tekintve a két testvérváros nevét még sokáig viselhetik magukon, hiszen még középkorúnak sem számítanak. Nyolc testvérváros nevét írták fel szegedi villamosokra, de péntektől már tíz ilyen fut a város utcáin.

Eddig

  • Nizza,
  • Darmstadt,
  • Szabadka,
  • Toledo,
  • Cambridge,
  • Turku,
  • Rahó
  • és Kotor

kaptak jelképesen villamost Szegedtől, hozzájuk csatlakozik most a két jelentős kulturális és gazdasági súllyal rendelkező lengyel és a román település. Összesen tizennyolc olyan Tatrája van az SZKT-nak, amelyekre felkerülhetnek városnevek, így a következő években még számos névadóünnepség várható.

Mint azt Krzysztof Piątkowski, Łódz alpolgármestere mondta a péntek délelőtti avatóünnepségen: Szeged és városa között hivatalosan tíz éve létezik testvérvárosi együttműködés, de a kapcsolatok jóval régebbre nyúlnak vissza. Łódz ugyanúgy országa harmadik legnépesebb városa, mint Szeged, éppúgy egyetemi központ, mint magyarországi testvérvárosa. Nagy Sándor, városfejlesztési alpolgármester is a két város hasonlóságairól beszélt. Nem véletlen, hogy több mint egy évtizede a két város felvette a kapcsolatot egymással, hiszen a kultúra, a gazdaság, valamint az oktatás területein nagyszerűen együtt tudunk működni.

Ez elmondható Temesvárról is, amellyel épp húsz éve írt alá testvérvárosi megállapodást Szeged. Farkas Imre, a bánsági város alpolgármestere emlékeztette a megjelenteket arra, Temesvár olyan multikulturális centrum, mint amilyen Szeged a Dél-Alföldön. Emellett a bánsági magyarság legfontosabb központja, és a közös történelmi múlt is ezer szállal köti Temesvárt Szegedhez.

Miután felavatták a két villamoson az új feliratokat, az Indóház térről elindultak útjukra a Temesvárra, illetve Łódzra keresztelt járművek. Új névvel első fuvarjukkal a szegedi testvérvárosi küldöttségeket szállították a Nagyállomástól a belvárosig.

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: Nagy Sándor SZKT villamos Łódz Szeged Napja Ünnepségsorozat Tatra Temesvár testvérváros
Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés