Hirdetés
Szegeden 2018. május 25. 09:35

Kalandozások a „vad cabernet” nemes világában

Képriport
A világ egyik legismertebb borszőlőfajtája, amely egy véletlennek köszönheti létét. A fehér Saugvinon Blanc és az egyik legősibb francia borszőlő Cabernet Franc vadon történő beporzásából jött létre ugyanis a Cabernet Sauvignon, amelyből néhányat a Szegedi Borfesztiválon is megkóstoltunk.

A Cabernet Sauvignon szőlőfajta Délnyugat-Franciaországból származik, elsőként a XVII. században említik írásos források. Miután két szőlőfajta vad beporzásából jött létre, igen találó a neve, ugyanis magyarul azt jelenti: vad cabernet. A fajta népszerűsége részben a termesztés egyszerűségének – a vastag héj ellenállóvá teszi a rothadásnak, a kemény fás részek pedig jól tűrik a fagyot –, részben pedig a belőle készült bor jó struktúrájának és jól felismerhető karakterének köszönhető.

Mindezek a tulajdonságok tették rendkívül népszerűvé Franciaországon kívül is, hiszen valóságos „brand” vált belőle, amely magát adja el, bármilyen borvidékről is származzon. Magyarországon is minden magára valamit is adó hegyvidéki pincészet készít Cabernet Sauvignon-t. Több klasszikus cuvée egyik alapanyaga is ez a fajta, ugyanis kitűnően házasítható akár a cabernet franc-kal, akár a Merlot-val, esetleg a Pinot Noirral. Akik megkedvelik mély, vörös karakterét, azok minden borvidéken szívesen megisznak egy-egy pohárkával a helyi Cabernet Saugvinonból.

Magyarországon elsősorban a klasszikus vörösboros vidékeken termesztik ezt a fajtát, így a villányi, szekszárdi, egri borászok kínálatában majdnem biztos, hogy megtaláljuk, de Hajóson és Balatonbogláron sem ritka a felbukkanása, sőt Csongrádon és más alföldi bortermő vidékeken is megkóstolhatjuk. Az, hogy ilyen sok helyen megterem, főleg annak köszönhető, hogy közepesen vízigényes, a meleg klímát szereti. A cabernet sauvignon későn virágzik, és későn érik. Egyetlen hátránya, hogy a lisztharmatra érzékeny, de a vastag héjnak köszönhetően így is ellenáll a rothadásnak.

Ennyi bevezető után lássuk a nedvét, vagyis kóstoljunk meg néhány klasszikus hazai Cabernet Sauvignon! Kezdjük a szekszárdi Fekete Borpince 2012-es évjáratával. A tulajdonos Fekete Mihály szerint ez a tétel épp elég időd érlelődött már hordóban, illetve palackban, ugyanis egy Cabernet Sauvignon legalább négy-öt évig nem érdemes hozzányúlni. Vannak persze kivételek, főleg, ha volt néhány gyenge év közben, és a piacnak szüksége van egy jó borra, ilyenkor akár két-három év után is áruba bocsátják ezt a fajtát. Mivel ez a pincészet egyik zászlósbora, egyáltalán nem olcsó a 2012-es évjárat egy decije, de megéri.

Azért vannak ennél drágább, és természetesen különlegesebb borai is Fekete Mihálynak. A Cabernet Sauvignon Barrique 2003-as évjáratának egy palackja például 12 ezer forint, de aki ennél kevesebbet szán minőségi borokra, nyugodtan vegyen a fajta 2013-as évjáratából, ugyanis ez is nagyon jó év volt a borászoknak. Ezt megerősítették a villányi Vinátus Pince standjánál is. Náluk 2015-ös évjáratot kóstoltunk, és azt mondták, hogy egy év még biztosan kell még ennek a bornak, de már érződik, hogy kiváló Cabernet Sauvignon lesz belőle. Ők egyébként nem hívei az erős barrique-nak, ezért egy évig tartják tölgyfahordóban a nemes nedűt, ezt követően már a palackban érik a bor. Nekik sajnos már nincs a 2012-es évjáratból, ami a viszonylag fiatal pincészet egyik csúcsbora volt.

Szintén egy elég fiatal vállalkozás a szekszárdi Prantner Pince, amely 2002-től készíti borait. Ez azonban épp elegendő idő arra, hogy a véleményt mondjunk a borvidék egyik legfontosabb borfajtájáról, az általunk górcső alá vett Cabernet Sauvignonról. A 2015-ben az Előhegy dűlőről leszüretelt termésből igen karakteres, mély bor született. Nem véletlenül mondják, hogy a Cabernet Sauvignon férfias fajta. Azért a kiszolgáló hölgy szerint ez csak nagy általánosságban igaz, igenis vannak hölgyek, akik olyan nagy, telített vörösborokat keresnek, mint a Cabernet Sauvignon, a Cabernet Franc, esetleg a Siraz.

Egy legendás villányi borászatnál a 2014-es évjáratból kaptunk kóstolót. A Tiffán Pincészet idén először vesz részt a Szegedi Borfesztiválon, ezért most mérik fel a helyi igényeket. Lévai Eszter borász elmondta, hogy nekik is meg kell szokniuk a szegediek ízlését, így sokféle borral érkeztek. Ők elsősorban házasításra használják saját Cabernet Saugvinonjukat, így híres cuvée-ik egyik fontos összetevője. Nem akartunk úgy távozni a borfesztiválról, hogy ne kóstoltunk volna meg egy alföldi Cabernet Sauvignont. A csongrádi bioborász Bodor László termékeit az ásotthalmi Tóth Pincészet standjánál lehetett megízlelni. Bizton állíthatjuk, hogy a Bodor Borház 2015-ös Cabernet Sauvignonja felveszi a versenyt a hegyvidéki vetélytársakkal. Ugyanez elmondható a szintén csongrádi Ungerbauer Családi Pincészet azonos évjáratú Cabernet Saugvigonjáról is.

* * *

Szeged.hu – Rólunk, nekünk, velünk, értünk. Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: bor Széchenyi tér Szegedi Borfesztivál Cabernet Sauvignon