Szegeden 2018. május 24. 10:32

Valódi valós idejű utastájékoztatást hoz a nyári szegedi menetrendváltás

Az SZKT kijelzőin hamarosan a DAKK buszainak is a valós érkezési ideje lesz látható.

Eddig az ezekhez hasonló kijelzőkön, mint amilyet a Glattfelder Gyula téren fotóztunk le, kétféle időt lehetett látni – és ebben hamarosan komoly változás várható. Könnyű erre azt mondani, hogy naná, az SZKT meg a DAKK járműveinek a menetrendjét, ami végül is igaz, de azért mégsem ennyire egyszerű.

Ezek a kijelzők ugyanis alkalmasak arra, hogy valóban azt mutassák, mikor érkezik meg a troli, a villamos, a busz. Ehhez viszont az kell, hogy az a szoftver, amely vezérli ezeket a kijelzőket valós adatokat kapjon a járművek helyzetéről. Azaz a buszokon, a villamosokon és a trolikon található GPS-ek elég sűrűn „pittyegjenek”, azaz küldjenek adatot a helyzetükről, és ezek a koordináták aztán el is jussanak ehhez a bizonyos szoftverhez. Ebben lesz most változás, előrelépés.

Az SZKT-tól már eddig is érkeztek ezek az adatok, ám a DAKK-tól korábban nem, azaz a kijelzőn gyakorlatilag a papír alapú menetrend volt látható, és az óra annak megfelelően és nem a busz mozgásának megfelelően jelezte az érkezést. Épp ezért számtalanszor előfordult, hogy nem a valós érkezési időket láthattuk a megállókban.

A 20-as busz érkezési idejét egyelőre még „papírból olvassa” a kijelző. És ott a példa arra is, miért kell, hogy változzon az íráskép

Május 28-ától viszont elindul az a tesztüzem, amely június 15-én, a nyári menetrendváltástól már éles, hivatalos lesz és a buszok esetében is az úgynevezett dinamikus adatokat lehet majd látni az utastájékoztató táblákon. Azaz ha nagy a dugó, vagy van egy baleset például, és amiatt megáll a forgalom, akkor az érkezési idők tudnak ezekhez a forgalmi helyzetekhez „alkalmazkodni”. Épp ezért ne csodálkozzanak majd azon, ha mondjuk állnak a Centrum áruháznál lévő megállóban, várják a 20-as buszt, amely két perc múlva érkezik a kijelző szerint, majd a 2-es nem 1-esre, hanem 3-asra vált: késik a járat, és ezt rögtön, azonnal tudni fogja. Ugyanakkor az könnyen elképzelhető, hogy a villamosok, trolik, buszok első megállóiban nem lesz mindig így: a járatok ugyanis a végállomásról elindulva nem biztos, hogy mindig elég adatot tudnak adni. Ha mondjuk a Víztorony térnél, ahol a trolik kikanyarodnak, van egy baleset, akkor a szoftver érzékelheti úgy, hogy még a végállomáson tartózkodik, és nem indult el a valósi idejű adatszolgáltatás.

Nagy Sándor városfejlesztési alpolgármestertől megtudtuk azt is, nemcsak az utastájékoztatási adatokban lesz változás a kijelzőkön: változik az íráskép is, hogy például a hosszabb megállónevek kiférjenek. Szerencsére azt nem kell kiírni, hogy Hódmezővásárhelyi Ipartelepek, ennek ellenére sokszor előfordul, hogy kilóg a kijelzőről a szöveg.

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: DAKK menetrend Nagy Sándor SZKT utastájékoztatás