Hirdetés
Szegeden 2018. május 24. 08:57

Az iszom mellett van eszem is. És dínom-dánom

Képgaléria
A borfesztivál természetesen elsősorban a borokról szól, amelyekből idén is óriási a választék. Azonban a jó kis nedűk kortyolgatásakor az ember megéhezhet. Körülnéztünk, milyen a választék ételekből a Széchenyi téren.

Hirdetés

Kezdjük az alapokkal. Aki csak nassolni akar, annak ott a pattogatott kukorica 500 forintért, a burgonyaszirom. Édességnek a különféle házi rétesek, a gumicukor és a vattacukor közül választhatunk. Ez utóbbinak darabja 550 forint.

És ott van a szabadtéri rendezvények legnépszerűbb édessége a kürtöskalács, amelyet négy helyen is árulnak. Az egyik csapat Hódmezővásárhelyről érkezett. Mártiék nehéz körülmények között készítik a kürtöskalácsot, mivel a kocsiban nagyon meleg van. De ahogy mondták, már hozzászoktak ehhez. Az édességhez nem kell sok dolog: növényi margarin, élesztő, cukor, liszt. A legnépszerűbb a vásárlók körében a fahéjas ízesítésű. Azt is megtudtuk, hogy az úgynevezett erdélyi kürtöskalács egy kicsit más, az vékonyabb tésztából készül, tojást, valamint tejet is használnak hozzá és faszénen sütik, amitől egy kicsit füstös íze van, valamint ropogósabb is. Mártiéknál pizzás kürtös kalács is készül, amely újdonságnak számít. Ez úgy néz ki, mint a kürtöskalács, csak pizza tésztából, pizza szószból, sajtból áll és sós. A kürtöskalács ára elég változatos, 600–1100 forint között kapható.

Perecet több helyen is árulnak, sőt csinos hosztesz lányoktól is vehetünk belőle potom 700 forintért. Lángos is kapható több helyen, a sima 400 forint, a feltétes 700 forint.

Aki ennél tartalmasabb ételre vágyik, az például megkóstolhatja a szittya lángost. Először nem is tudtuk, hogy mi is az, de Kárpáti Olivér gyorsan fellebbentette a fátylat róla. Elmondta ez egy kézzel készült hagyományos kenyérlángos, amelyet helyben készítenek és ott is sütik meg kemencében. Különféle feltétekkel lehet választani, van kolbászos, sajtos, csípős, sonkás. A fesztivál látogatóknál a sonkás és a kolbászos a legnépszerűbb, ahogy Olivér fogalmazott, kevés a vegetáriánus Szegeden. Napközben még gyér a forgalom, de este alig győzik, olyan sokan keresik fel a standot. Olivér azt is elmondta, már hagyományos résztvevői a szegedi borfesztiválnak és vannak törzsvásárlóik is, akik évek óta visszatérnek.

Az egyik standon népi ételekre bukkantunk. Mint kiderült, az elnevezés hagyományos krumpli lángost takar, amely krumpliból és lisztből készül és nagymamáink tűzhelyén, sparhelten sütik ki. Feltétként sült szalonna, hagyma, sajt választható. A legtöbbet a tejfölös, sült szalonnás, lilahagymás adnak el – mondta Zelenák Szabolcs. Nem egy könnyű étel, de a sok bor elé, mellé, után ideális.

Puskás László Szeged egyik legismertebb vendéglátósa, aki 24 éve résztvevője a borfesztiváloknak. Minden évben valami kis újdonsággal készülnek. Idén ez a haltepertő és a rántott malacfül.

„Végül is borkorcsolyának minden megteszi, csak ne maradjanak éhesek a vendégek!” – mondta Puskás László, aki ezt is hozzátett a haltepertő filézett pontyból készül és nagyon népszerű. A nehezebb ételek közül a legtöbb a csülökből fogy.

A népszerű vendégős azt is elmondta, a borászok közül már nagyon sok barátja van. A legjobban a rozé borokat kedveli és a fesztivál alatt szinte a teljes kínálatot megpróbálja végigkóstolni, hisz a vendéglátósoknak is kell a kikapcsolódás.

Egy másik grilles standon Mandity Róberttel beszélgettünk el, aki csapatával Siófokról érkezett. Elmondta, két helyen is ott vannak a fesztiválon. Az egyiken grill, a másikon pedig halas ételeket kínálnak. Náluk is igen népszerű a haltepertő, illetve a jellegzetes szerb étel a girice. Ez tulajdonképpen előétel, sörkorcsolyának ideális, de főételként is megállja a helyét. A halat paprikás lisztbe forgatják meg és egészben sütik ki. Ez az étel már nagy népszerűségnek örvend a fesztivállátogatók körében. Emellett mindent vesznek az emberek, jól fogy a sült hús, a tarja, a libacomb, a kolbász és minden más is.

Szóval, ahogy a címben is megfogalmaztuk, a sok iszom után jöhet az eszem is a borfesztiválon aztán jöhet a dínom-dánom!

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: Borfesztivál ételek girice grill ételek lángos bor