Hirdetés
Hirdetés
Művház 2018. május 21. 10:28

Mengele törpéi nyitják a Thealter kisfesztivált

Képgaléria
A fiatalokra fókuszál a kedden kezdődő Thealter U21 plusz kisfesztivál: egy hét alatt hat, fiatal alkotók által színpadra állított, fiataloknak szóló produkciót láthat a közönség.

Hirdetés

A fesztivált hét évvel ezelőtt azzal a szándékkal hívták életre, hogy a nehéz feltételek ellenére kitartó és termékeny, figyelemre méltó alkotásokat létrehozó fiatal színházcsináló nemzedéknek biztosítson bemutatkozási lehetőséget.

A holnap, kedden kezdődő kisfesztivált Réczei Tamás darabja, a Mengele törpéi nyitja. A valós történetből írt színdarabot a Kaposvári Egyetem másodéves hallgatói, Cseke Péter osztálya vitte színpadra.

A Mengele törpéi az 1869-ben Máramarosban született törpe testalkatú Ovics Eizik Simon és hét liliputi gyermekének történetét dolgozza fel. A gyerekek a húszas-harmincas években szórakoztató zenés előadásaikkal rendkívüli sikereket arattak, majd 1944-ben a zsidó közösséggel együtt őket is Auschwitz-Birkenauba deportálták, ahol ők lettek Josef Mengele kedvenc foglyai, az ő hét kis törpéje.

Az előadás a Lélekben óriások voltunk című kötet alapján készült: ez a történet 2011-ig teljesen ismeretlen volt a nagyközönség számára, a május 22-én, a Régi Zsinagógában látható produkció az első színpadi feldolgozás belőle.

Másnap a negyedéves kaposvári diákok Caligula helytartója című előadását láthatja a közönség, amely tavaly tavasszal elnyerte a Magyar Művészeti Akadémia díját a Színművészeti Egyetemek Találkozóján. Székely János drámáját a k2 Színház két művésze, Benkó Bence és Fábián Péter állította színpadra.

Gyöngy Zsuzsa egy különleges nő életét eleveníti fel a Radioaktív című monodrámában, amelynek rendezője Kovács Dániel Ambrus.

Az előadás középpontjában Marie Curie, a nő, az anya, a Sorbonne első női professzora áll, akinek lengyel bevándorlóként, zsidóként és nőként kellett boldogulnia az 1900-as évek elejének Franciaországában.

A k2 Színház rendszeres résztvevője a fesztiválnak, amelyre idén egy klasszikussal, az Antigonével térnek vissza. A Fábián Péter rendezte produkcióban az Antigoné-Kreón konfliktust egybeszőtték a diktatórikus tanár és a lázadó diáklány összeütközésével, átélhetően modellezve a zsarnokság és kiszolgáltatottság körülményeit.

Május 26-án az Örkény Színház a külhonban boldogulásukat keresők megpróbáltatásait bemutató, Diggerdrájver című előadásának címszerepében Epres Attilát láthatják a nézők.

A fesztivál záró előadásán a szentesi Horváth Mihály Gimnázium drámatagozatosai mutatják be a Na most akkor című előadást, amelyet Szebeni Zoltán vezetésével állítottak színpadra. A produkcióval a társulat az I. Országos Diákszínházi Fesztiválon elnyerte a Legjobb Csapat díját, majd a középfokú színházművészeti képzésen résztvevők seregszemléje, a Nemes Feszt fődíját.

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: színház Thealter U21 Plusz