Hirdetés
Hirdetés
Szegeden 2018. május 20. 10:27 Forrás: Szegedi Tükör

Rendbe hozták a szökőkutakat

A téli pihenő után az áramellátás és a vízforgatás berendezéseit is ellenőrzik a beüzemelés során. A környezetgazdálkodási cég munkatársai úgy időzítettek, hogy a Szeged napja ünnepségsorozatra már működjenek a vizes látványosságok.

Hirdetés

A városban összesen tucatnyi szökőkút gyönyörködtet vízjátékával. Köztük kisebbek, de olyan nagy méretűek is, mint a Móra parki és a Széchenyi téri, amelyeket már korábban beindítottak. A Glattfelder téri szökőkútnál viszont szivattyút kellett cserélni, a Dugonics térit pedig színpadként használják a borfesztivál alatt, csak azután szökhetnek ismét magasba a vízsugarak. Olyan is előfordul, ahol év közben sok munkát adnak a városgazdáknak a kisgyermekes családok.

– A Széchenyi téri szökőkútban nagyon kedves elfoglaltságuk a gyerekeknek, hogy beledobálják a gyöngykavicsot, mert nagyon érdekes, mikor csobban a vízben. Hetente mázsaszámra lapátoljuk ki a kutakból a mosott kavicsot. Ezért kérem a szülőket, ügyeljenek a gyerekekre, hogy ezt ne tehessék, mert emiatt folyamatosak a meghibásodások. A szivattyúkat ugyan elláttuk szűrőkkel, ám a finom morzsalék tönkreteszi a rendszert – mondta Makrai László, a Szegedi Környezetgazdálkodási Nkft. a Szeged TV-nek.

A szökőkutakat úgy állítják be, hogy minél kevesebb vizet kelljen pótolni bennük, megtartsák a betöltött mennyiség nagy részét. A Móra parki szökőkút mégis elhasznál a nyári forró napokon akár öt köbméter vizet, ami a párolgás és a vízpermet miatt fogy el. Ilyenkor pótolni kell a folyadékot, amiben igen erős vegyszerek is vannak az algásodás megakadályozására. Emiatt nem tanácsos fürödni a szökőkutakban. A városban tavasszal teszik rendbe a hatvan ivókutat is, ezek már működnek.

Videónk is van! Nézze meg a Szeged Televízió összefoglalóját!

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: Dugonics tér Makrai László Széchenyi tér Szeged Televízió Szegedi Környezetgazdálkodási Nonprofit Kft. Szegedi Tükör Glattfelder tér Móra-park szökőkút
Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés