Hirdetés
Hirdetés
Szegeden 2018. május 18. 20:58

Elkezdődött a tíznapos borünnep: 163 a borász és 250 a program

Képriport
Százhatvanhárom borászat részvételével ma este megnyílt a Széchenyi téren a XXIV. Szegedi Borfesztivál, ezzel megkezdődött a tíz napig tartó Szeged Napja Ünnepségsorozat. Május 27-ig hat színpadon 250 program várja a fesztiválozókat.

Hirdetés

A hazai borrendek hagyományosan nagyszabású felvonulását követően Botka László köszöntötte elsőként a rendezvény vendégeit.

– Május közepén Szeged a legszebb arcát mutatja az itt élőknek és a város vendégeinek is – mondta polgármester. – Mi, szegediek ilyenkor ünnepeljük városunk szabadságát és függetlenségét. 299 évvel ezelőtt szabad királyi városi rangot kapott Szeged, hogy az itt élők önállóan dönthessenek saját sorsukról. Ehhez az örömünnephez szervezzük immár évek óta a borfesztivált is, ami huszonnégy évvel ezelőtt egy borbemutatónak indult, mára viszont már az ország egyik legnagyobb fesztiválja. Az idén kiállító 163 borász már az egész várost belakja – mondta el a polgármester, majd hivatalosan is megnyitotta az idei szegedi borünnepet.

A kiállítók nevében a 2011-es Év borásza, Vida Péter köszöntőjében azt emelte ki, hogy nem volt olyan kor a történelemben, amikor nem játszott volna szerepet kisebb vagy nagyobb mértékben a bor. A borászok hatalmas munkát végeznek, hiszen megváltoztatják a természetet, munkájukkal kultúrtájat hoznak létre.

– Bor nélkül szegény a vendégség – elevenítette fel a színpadon a régi magyar közmondást Németh István, a fesztivált szervező Szegedi Városkép és Piac Kft. ügyvezetője.

Szerinte jó vendéglátók a szegediek, hiszen a város képzeletbeli terített asztalára most is az ország legjobb borait teszik ki.

– Tíz napig ilyenkor az egész város egy mosolygós fesztivál, olyanok is üdvözlik egymást, akik azelőtt soha sem találkoztak és egy pohár bor mellett barátságok szövődnek – mondta el a fesztivál főszervezője, ezt követően léphetett színpadra az első este sztárvendége, Rácz Gergő.

A tíz napig tartó gasztronómiai fesztiválon az ország összes jelentős pincészete képviselteti magát Tokajtól Villányig, valamennyi hazai bortermő vidékről. A borászok mellett vendéglátósok, sajt-, pálinka-, lepény, lángos- és édességárusok gondoskodnak a változatos kínálatról.

A május 18-27. között megrendezendő borfesztivál persze nem csak a kellemes nedűkről szól. Hagyományosan sok zenei fellépő jellemzi ezt a tíz napot.

Az idén rekordmennyiségű koncert lesz a borfesztiválon.

A téren három színpadot állítottak fel, ahol többek között Radics Gigi, Pál Dénes, Kökény Attila, Kamarás István, a Dollár Boys és a Belmondo Együttes lép majd fel esténként.

A koncertek nemcsak a Széchenyi téren szórakoztatják a nagyérdeműt.

A közel 250 program közül kiemelkedik a Dóm Téri Kavalkád kínálata, ahol a Szeged Napja Ünnepségsorozat második hétvégéjén Rúzsa Magdi és az Ocho Macho is színpadra lép.  Charlie és Malek Andrea pedig közös koncertet ad egy különleges show keretében. A Dóm téri programok látványos színfoltja lesz a május 26-i tűzijáték.

A fesztivál második hétvégéjén rendezik a hídivásárt, amely már 19. éve települ két napra a Belvárosi hidra. Ezúttal is közel kétszáz kézműves kínálja majd portékáit a Tisza felett.

A városnapi ünnepségsorozat keretében több jelentős sporteseményt is szerveznek.

Május 20-án, vasárnap az önkormányzat és a ContiTech Szeged szervezésében ismét lesz Szegeden félmaraton.

Az ünnepségsorozat utolsó hétvégéjén az Újszegedi Partfürdőről indul a sárkányhajó viadal, amelyen több mint húsz szegedi sportegyesület közel félezer tagja méri össze erejét, ügyességét.

Május 26-án és 27-én pedig gyermeknapi pikniket rendeznek az Újszegedi Partfürdőn, ahová a családokat várják.

 

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: Borfesztivál Botka László Szeged Napja Ünnepségsorozat
Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés