Hirdetés
Hirdetés
Művház 2018. május 18. 19:29 Forrás: MTI

Cannes: elaludt a libanoni versenyfilm gyerek főszereplője a sajtótájékoztatón

Nadine Labaki rendezőnő Capharnaüm című filmjének főszereplője, a 14 éves Zain Al Rafeea láthatóan nagyon elfáradt a körülötte napok óta tartó felhajtásban.

Hirdetés
Hirdetés

A hivatalos versenyprogramban hatalmas sikerrel bemutatott alkotás rendezője hagyta, hogy a gyerek végigaludja a sajtótájékoztatót, amíg ő maga válaszolt a fesztiválközönséget felkavaró filmet érintő kérdésekre. 

„A forgatás alatt jobban el voltam kényeztetve, mint a szüleim” – mondta a korábban a koránál sokkal fiatalabbnak tűnő kisfiú a fesztiváltévének. Azt is elmondta, hogy színész szeretne lenni és az általa alakított utcagyerekhez hasonlóan Európában kíván letelepedni.

„Lehet, hogy befogadják Norvégiában a családjával. A jövő még egy kissé bizonytalan, remélem, hogy ez a film új horizontot nyit meg számára” – mondta Cannes-ban a film rendezőnője. 

Zain Al Rafeea, aki egy 12 éves utcagyereket alakít a Bejrútban játszódó történetben, Szíriából menekült a családjával 2012-ben Libanonba, ahol menekültként élnek. A film főhőséhez hasonlóan nem tud iskolába járni és tízéves kora óta kisebb munkákat végez, futárkodik és utcán árul. Ott talált rá a rendezőnő, amikor az utcagyerekek között kereste a film főszereplőjét.

A Capharnaüm dokumentumfilmszerűen a gyerek nyomában követi a Bejrútban élő utcagyerekek és afrikai migránsok veszélyekkel teli életét. A fiktív történet keretét a húga haláláért felelős férfi megsebesítése miatt börtönbe kerülő Zain lázadása adja: beperli a szüleit, amiért világra hozták, nem iskolázták be, és verik.

Zain elszökik otthonról, amikor húgát a szülei férjhez adják, és egy etióp illegális bevándorlónőnél, Rahilnál talál menedéket, és annak egyéves kisfiára, Yonasra vigyáz – aki titokban született, és Zainhoz hasonlóan a hatóságok számára nem létezik –, amíg a nő feketén dolgozik. Egy nap a rendőrség letartóztatja Rahilt, és Zain egyedül marad a csecsemővel. 

„A rendszerről akartam általában beszélni, a bántalmazott gyerekekről, a modern rabszolgaságról, a határok kérdéséről, azokról a dokumentumokról, amelyek meghatározzák a létünket, és amelyek nélkül ezek az emberek teljesen kirekesztetté válnak” – mondta a rendező.

A Bejrút utcáin forgatott filmben Zainhoz hasonlóan kizárólag amatőr színészek játszanak. 

A filmet csütörtök este ovációval fogadta a díszbemutató közönsége, a kritikusok egy része viszont úgy vélte, hogy a zenei betétekkel erősítve az alkotás túlságosan is az érzelmekre játszik.

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: fesztivál film