Hirdetés
Ziccer 2018. május 17. 19:05

Díjazták Szeged legjobb sportolóit és edzőit

Képriport
Hat sportág hat képviselője részesült Szeged Napja alkalmából a „Szeged Sportolója” és a „Szeged Sportjáért” kitüntetésekben. Az elismerések átadásakor Szentgyörgyi Pál alpolgármester hangsúlyozta, szerencsére a bőség zavarával kellett küzdeniük a díjazottak kiválasztásakor.

Az alpolgármester a díjátadó előtt elmondott rövid köszöntőjében azt is hangsúlyozta, hogy különböző csatornákon keresztül a város közel egymilliárd forinttal támogatja Szeged sportját, és az eredmények az idén sem maradtak el. Három kifejezetten szegedi sikersportág sportolói kapták az idén a „Szeged Sportolója” elismeréseket, ugyanis Kónya Zsófia rövidpályás gyorskorcsolyázó, Birkás Balázs kajakozó, Kiss Norbert pedig tekéző. A kiválasztáskor nem csupán a sportsikereket vették figyelembe, hanem az illető kitartását, elkötelezettségét a sport iránt, illetve olykor meg is előlegezik az elismerést néhány fiatal versenyző esetében.  

Joób Márton a közgyűlés sportbizottságának elnöke azt is elárulta, hogy a díjazottak kiválasztása több lépcsőben zajlott, hiszen a sportegyesületek javasolhattak versenyzőket, a városi szakbizottság értékelte ezeket, majd az ő javaslatukat terjesztették a közgyűlés elé. Az edzők kiválasztásánál is hasonló volt a metódus. Szentgyörgyi Pál hangsúlyozta, hogy szerencsére rengeteg figyelemre méltó sportteljesítmény jelzi a szegedi sport erejét, no és a sokszínűséggel sem lehet gond, hiszen hat sportág hat képviselője kaphat most elismerő oklevelet és emlékérmet.

Elsőként Kónya Zsófia kapta meg a díjat, aki jelenleg a Szegedi Gyorskorcsolyázó Egyesület sportolója. Eredményei közül kiemelkedik az idei téli olimpián csapatban szerzett negyedik helyezése, ahol a szintén szegedi Jászapáti Petra is a csapat tagja volt. Kónya Zsófia eredményeiről bővebben olvashatnak a szeged.hu egy korábbi interjújában, ahol a versenyző részletesen mesél az olimpiai versenyekről is.

Birkás Balázst sem kell bemutatni a sportszerető szegedi közönségnek. A Szegedi Vízisport Egyesület kajakosa fiatal kora ellenére már ifjúsági Európa- és világbajnok. Ő a 2006-os szegedi világbajnokság hatására kezdett el a sportággal foglalkozni, és tehetsége mellett elszántságával, kitartásával szerzett elismerést társai és ellenfelei előtt. Birkás előtt komoly feladatok állnak a most kezdődő hazai világkupán is.

Egy tradicionális szegedi sikersportág képviselője lett a harmadik díjazott. Kiss Norbert Kaposváron kezdett tekézni, ahol nagyapja volt a helyi tekecsapat sofőrje, később elcsábították Szegedre, és itt vált belőle a világ egyik legjobb játékosa. Rengeteg értékes trófeát nyert egyéniben és csapatban is, és mivel ebben sportágban az állóképesség és koncentráló készség a legfontosabb, még 30-on felül is sokáig a csúcson maradhat.

A helyi sportélet három legendás edzőegyéniségét tüntették ki a „Szeged Sportjáért” díjjal. Popovics János az Asztalitenisz Sportklub Szeged trénereként többek között Major Endre paralimpikon felkészítésével szerzett hírnevet magának. Gellért Gábor kitartó munkáját is jutalmazták, aki amellett, hogy a Szegedi Úszó Egylet szakvezetője, a magyar úszóválogatott nyíltvízi szakágának szövetségi kapitánya is. Épp ezért nem tudta személyesen átvenni az elismerést, hiszen épp egy válogatott versenyen tartózkodik külföldön. Domokos Mihály önmagában egy intézmény, hiszen edző, egyesületi elnök, egyetemi oktató, pedagógus. Természetesen a legfontosabb titulusa, hogy a szegedi női kosárlabdasport sikerkovácsa, hiszen a Szegedi Kosárlabda Egylet irányítása alatt érte el legnagyobb sikereit. A díjkiosztó pohárköszöntővel és közös fénykép elkészítésével ért végett.

* * *

Szeged.hu – Rólunk, nekünk, velünk, értünk. Tartson velünk a Facebookon is!