Hirdetés
Hirdetés
Művház 2018. május 17. 09:24

Ki volt Szent-Györgyi Albert? Dokumentumfilm mutatja be a Nobel-díjas tudóst

Elkészült a Csodálattal és hálával című, Szent-Györgyi Albert életéről szóló új dokumentumfilm. A szegedi emlékhelyeken az egyetem több professzora is vall a világhíres tudósról. A filmet ma mutatják be az Innovációs Hét programjának részeként.

Hirdetés
Hirdetés

A szegedi egyetem leginnovatívabb kutatója, a Nobel-díjas Szent-Györgyi Albert életéről szóló dokumentumfilmet forgatott a Duna TV számára a Debreceni Médiaműhely stábja.

A Csodálattal és hálával című film ősbemutatója május 17-én, csütörtökön 11 órakor kezdődik az MTA Szegedi Akadémiai Bizottság székházában.

A megjelenteket Martinek Tamás professzor, az SZTE közkapcsolati rektorhelyettese köszönti. A filmet a rendező, Vojtkó Ferenc ajánlja Szent-Györgyi Albert tisztelői figyelmébe. A filmpremier része az SZTE Innovációs Hét programsorozatának.

A Csodálattal és hálával című film Budapest, Szeged és Woods Hole mellett a Nobel-díjas tudós életének más állomásait, illetve jeles eseményeit és szereplőit is bemutatja. A gazdag életút anekdotákkal „fűszerezett” fordulópontjait Szent-Györgyi Albert örökségének avatott ismerői – köztük az SZTE professzorai, továbbá egyetemtörténészek, könyvtárosok – villantják fel.

A főszereplő, Szent-Györgyi Albert is megszólal egy eddig ismeretlen film részletének köszönhetően.

Az archív fotók és filmrészletek felhasználása, a riportok és interjúk mellett az alkotók a szegedi egyetemen fiktív jelenteket is rögzítettek, illetve animációkat készítettek annak érdekében, hogy minél pontosabb választ adjanak a kérdésre: ki volt Szent-Györgyi Albert?

 

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: bemutató film Szent-Györgyi Albert

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés